Spălătoresele din Ministerul de Interne ar putea primi un spor de 7% pentru "condiţii periculoase" de muncă

| 05 dec, 2013

Proiectul, pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), are ca obiect aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă şi condiţiile de acordare a sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, pentru condiţii grele de muncă.

Potrivit regulamentului, aceste sporuri vor fi acordate în cazul în care angajaţii MAI inhalează în timpul serviciului anumite noxe sau dacă activităţile pe care le întreprind la serviciu le pot provoca boli profesionale.

Pentru a se stabili care dintre angajaţi au dreptul la acest gen de sporuri, şefii unităţilor MAI vor numi o comisie din care vor face parte şefii structurilor de resurse umane, financiar, prevenire şi protecţie, şefi de secţie, serviciu, atelier, birou sau compartiment şi medicul de medicină a muncii sau medicul unităţii.

Cel mai mare spor, de 15 la sută din salariul de bază, este pentru "personalul care desfăşoară activităţi permanente de dactiloscopie", care lucrează într-un mediu cu grad ridicat de poluare, cum ar fi germeni hemolitici, aeromicrofloră, încărcături bacteriologice, drojdii şi mucegaiuri, cei care fac parte din echipele de intervenţie în domeniul chimic, radioactiv sau nuclear şi cei care se implică în intervenţii de salvare de la înălţimi care depăşesc şapte metri sau cei care lucrează în subteran.

Un spor de 10 la sută este destinat personalului din laboratoarele şi compartimentele de chimie sanitară, toxicologie, analize chimice şi biologice, angajaţilor care lucrează în poligoane, celor care fac control antiterorist şi verifică scrisori, bagaje şi colete, precum şi dresorilor câinilor de serviciu.

Tot 10 la sută ar putea să ia şi poliţiştii care lucrează sub acoperire, însă doar pe perioada misiunilor, dar şi jandarmii montani care au misiuni de salvare la înălţime şi muncesc în condiţii de temperaturi extreme sau personalul subunităţilor de jandarmi care asigură paza transporturilor de bunuri şi valori.

În cazul în care actul normativ va intra în vigoare, ar putea primi un spor de o opt la sută "personalul de deservire a motoarelor, turbinelor, agregatelor din sala maşinilor de pe nave şi angajaţii care se ocupă de alimentatoarele, autoalimentatoarele, autocisternele sau rezervoarele de carburanţi, lubrifianţi şi lichide speciale de aviaţie.

Totodată, vor primi un spor de şapte la sută, printre alţii, "personalul din bucătării, spălătorii-călcătorii, sterilizare, crematorii", "personalul care lucrează la staţii generatoare de acetilenă, oxigen sau alte gaze comprimate", angajaţii care "care efectuează activitate continuă de sudură electrică şi autogenă inclusiv tăierea metalelor cu oxigen sau arc electric în spaţii închise, cu excepţia sudurii în aer liber şi prin puncte" şi "personalul care efectuează vopsirea în spaţii închise, pe durata executării acestei activităţi".

Spor de cinci la sută vor încasa, la rândul lor, angajaţii care lucrează la exploatarea, întreţinerea şi repararea centralelor termice, care "efectuează lustruirea mobilierului cu şerlac-spirt, nitrolacuri şi alte substanţe vătămătoare, în spaţii închise" şi cei care se ocupă de confecţionarea articolelor tehnice din cauciuc şi vulcanizarea la cald în ateliere speciale.

În ce priveşte "personalul care desfăşoară activităţi ce solicită o încordare psihică foarte ridicată", un spor de 15 la sută ar urma să fie acordat celor care păzesc depozite şi lucrări de artă, obiective de interes strategic şi obiective de importanţă deosebită, angajaţilor cu atribuţii de inspecţie şi control şi celor care cercetează accidente de muncă, accidente ecologice, accidente rutiere şi aero-navale.

În acelaşi timp, un supliment de 10 la sută din saraiul de bază ar putea să încaseze, pentru muncă sub stres, personalul cu atribuţii de conducere al unităţilor nucleare, responsabilii cu securitatea radiologică şi responsabilii cu deţinerea "surselor radiologice".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ