Românii, alături de Ponta în conflictul cu Băsescu

| 09 dec, 2013

Românii sunt împotriva intenţiei lui Traian Băsescu de a bloca bugetul şi memorandumul cu FMI, reiese dintr-un sondaj realizat de CSCI.

Nici nu ar avea cum să fie altfel, din moment ce, prin acţiunile sale, Traian Băsescu se opune creşterii de salarii şi pensii şi poate arunca ţara în haos. Mai mult, explicaţiile venite de la Cotroceni sunt incoerente, iar atacurile la persoană la adresa premierul denotă că singurul scop a lui Băsescu este de a face rău Guvernului prin blocarea bugetului. Însă românii au sesizat acest lucru şi sunt de partea lui Ponta în conflictul cu Băsescu.

Potrivit sondajului CSCI, 72% dintre români nu sunt de acord cu intenţia lui Traian Băsescu de a trimite înapoi bugetul în Parlament şi nici de a bloca memorandumul cu FMI. Trei sferturi dintre respondenţi sunt de părere că prin întârzierea adoptării bugetului creşterile de pensii şi salarii vor fi amânate. De asemenea, 57% dintre români îi dau dreptate lui Victor Ponta, care susţine un buget cu creşteri de salarii şi pensii şi cu scăderea CAS. Varianta Preşedintelui Băsescu, care susţine că bugetul va produce scumpirea carburanţilor, se bucură de aprobarea a numai 28% dintre cei intervievaţi.

Blocarea bugetului de către Băsescu ar însemna o lovitură grea pentru România, care cu siguranţă ar afecta creşterea salariilor şi a pensiilor. După ce a tăiat salariile şi pensiile în 2010, provocând o imensă suferinţă românilor şi afectând creşterea economică, acum se opune majorării acestora, iar efectele negative nu vor înceta să apară, cum s-a întâmplat şi cu creşterea cursului leu-euro, de zilele trecute. Băsescu este lipsit de responsabilitate politică şi este în stare să sacrifice o ţară întreagă cu singurul scop de a lovi în adversarii politici.

Din fericire, Parlamentul şi Guvernul şi-au afişat intenţia de a colabora cu Preşedintele pentru ca bugetul să treacă. Bugetul a fost aprobat de Parlament şi acum se află pe masa preşedintelui României pentru a fi semnat. Legea îi permite să semneze sau să contra-semneze legea în 20 de zile, dar, cum şi-a exprimat public intenţia de a-l retrimite Parlamentului, ar face bine să facă acest lucru în cel mai scurt timp posibil. Astfel Parlamentului l-ar vota din nou şi l-ar trimite preşedintelui spre aprobare, care nu va avea încotro decât să-l semneze. Un asemenea gest ar transmite semnalul că preşedintele României este responsabil politic şi nu pune ţara în pericol pentru a face rău Guvernului.

Însă după cum îl ştim pe varanul de la Cotroceni, şansele ca acest lucru să se întâmple sunt mici. Fără un buget aprobat nu se pot plăti nici salarii şi nici pensii, iar o asemenea criză ar afecta încrederea investitorilor în România. Ţara noastră nu-şi permite o asemenea situaţie, în contextul în care lucrurile au început să meargă bine şi pentru noi: avem creştere economică, absorbţia fondurilor europene este una încurajatoare, nu mai suntem izolaţi pe plan extern, investitorii au încredere în noi.

Toate aceste lucruri bune au fost remarcate şi de români. Potrivit sondajului CSCI, dacă duminica viitoare ar fi alegeri europarlamentare, 41% dintre români ar vota cu PSD, 20% cu PNL, 17% cu PDL, 5% cu UDMR şi 4% cu PPDD, respectiv cu MP. În ceea ce priveşte încrederea în liderii politici, USL conduce detaşat: Victor Ponta cu 42% este liderul politic cu cea mai mare cotă de încredere în rândul romanilor, urmat de Sorin Oprescu cu 39% şi Crin Antonescu cu 28%.

Sondajul a fost realizat de CSCI, în zilele de 3 şi 4 decembrie, pe un eşantion de 1.023 de interviuri, multistadial cluster, cu selecţia probabilistică a persoanelor, fiind validat pe baza datelor INSSE 2009 şi recensământul populaţiei 2002. Eroare tolerată 3%, la un nivel de probabilitate de 95%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 dec, 2013
cantautor
si sunt de acord cu eliberarea coruptilor?
conform aceluiasi sondaj?
09 dec, 2013
cantautor
la voi ,Sultanescu centreaza si tot el da cu capul...
obiectivitate maxima la Obedient...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ