Victor Ponta, lider detaşat în topul încrederii în politicieni

| 10 dec, 2013

Se spune că încrederea se câştigă greu, dar se şi pierde foarte uşor. Totuşi, de o bună perioada de timp, unul din personajele politice autohtone de prim rang se păstrează pe poziţia fruntaşă, atunci când vine vorba de încrederea care îi este acordată: Victor Ponta.

Conform celui mai recent sondaj CSCI, primul-ministru Victor Ponta este personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere. Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, conduce într-un top al încrederii în care mai apar primarul Capitalei, Sorin Oprescu şi preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Astfel, potrivit sursei citate, dintr-un eşantion total de 45%, 42% dintre respondenţi au spus că au încredere în Victor Ponta. Premierul român este urmat în acest top al încrederii de către Sorin Oprescu cu 39%. Surprinzător sau nu, la mare distanţă de primii doi, se situează co-preşedintele USL, doar 28% dintre cei chestionaţi punându-şi încrederea în Crin Antonescu. Cei trei sunt urmaţi în topul încrederii de Traian Băsescu - 25%, Mihai Răzvan Ungureanu - 22%, Cătălin Predoiu - 19% şi Elena Udrea - 14%.

În cadrul aceluiaşi sondaj, dintr-un eşantion de 60%, 51% dintre cei care au participat la acest studiu s-au declarat mulţumiţi de activatea de până acum a lui Victor Ponta în funcţia de premier. Privind în oglindă, Cât priveşte gradul de mulţumire faţă de activitatea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte, 68% au spus că sunt nemulţumiţi.

Iar cum alegerile europarlamentare bat la uşa, nu puteau să lipsească din sondaj întrebările referitoare la acest subiect. Astfel, dacă duminică viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, dintr-un eşantion total de 45%, PSD ar primi 41% din voturi, în timp partenerii de alianţa de la PNL ar obţine 20% din sufragii. PDL s-ar clasa pe locul al treilea, cu 17%, fiind urmat de UDMR – 5%.

Cifrele relevate de sondajul CSCI nu vin să mire pe nimeni, în contextul în care premierul culege roadele unei bune guvernări, în care acesta a avut apariţii echilibrate şi de bun-simt. Ce surprinde în schimb este rapiditatea cu care Victor Ponta creşte în încrederea electoratului său, acest lucru reflectându-se şi în scorul mare al partidului pe care îl conduce. PSD se anunţă a fi marele câştigător al alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor, la un scor dublu faţă de partenerii liberali.

Aproape în oglindă, putem constată cum scăderea prelungită de care “se bucură” Crin Antonescu, conduce şi la scăderea constanţa a PNL-ului. Iată astfel dovadă unei strategii falimentare a liderului liberal, care a mizat pe atacuri faţă de colegii din PSD, strategie care l-au adus în postura umilitoare de a împărţi locul în topul încrederii cu preşedintele Băsescu. În aceste condiţii, Antonescu riscă să rămână doar cu amintirile din perioada interimatului prezidenţial.

Sondajul citat a fost realizat de CSCI, în zilele de 3 şi 4 decembrie, la solicitarea Fundaţiei Multimedia. Eşantionul este de 1.023 interviuri, multistadial cluster, cu selecţia probabilistică a persoanelor, fiind validat pe baza datelor INSSE 2009 şi recensământul populaţiei 2002. Eroare tolerată 3%, la un nivel de probabilitate de 95%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 dec, 2013
cantautor
Cifrele relevate de sondajul CSCI nu vin să mire pe nimeni...
ai dreptate ,sunt aranjate in biroul colaboratorului Obedient,Sultanescu..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ