Preşedinţie: Ponta a făcut o afirmaţie incorectă; Acordul stand-by 2013 - 2015 este şi rămâne valabil

| 02 dec, 2013

Premierul Victor Ponta a făcut o afirmaţie incorectă, Acordul stand-by 2013 - 2015 cu FMI este şi rămâne valabil, preşedintele Traian Băsescu a cerut renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenţie, susţine purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

'Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a făcut o afirmaţie incorectă din care rezultă că nu cunoaşte modul în care funcţionează acordul dintre România şi Fondul Monetar Internaţional. Pentru ca românii să fie corect informaţi trebuie spus că Acordul stand-by 2013 - 2015 este şi rămâne valabil. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenţie. Trebuie ştiut că scrisoarea de intenţie reprezintă o evaluare de parcurs, realizată la fiecare trei luni, a modului în care Guvernul a îndeplinit condiţionalităţile din acord şi prin care statul român, atunci când este cazul, îşi asumă noi angajamente menite să ducă la îndeplinire principiile de bază prevăzute în acordul deja semnat', se arată într-o declaraţie a lui Oprea, postată luni pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui subliniază că şeful statului a cerut ca din noile angajamente asumate de Guvern în ultima scrisoare de intenţie să nu facă parte şi introducerea accizei la combustibili.

'Domnul preşedinte Traian Băsescu a cerut ca din noile angajamente asumate de Guvern în această ultimă scrisoare de intenţie să nu facă parte şi introducerea accizei de 7 eurocenţi la combustibili. Această acciză ar duce la creşterea preţurilor şi ar afecta, în mod deosebit, populaţia săracă, întreprinderile mici şi mijlocii şi transportatorii, şi s-ar constitui, totodată, într-o frână pentru relansarea creşterii economice', conchide Oprea.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Acordul cu FMI este în acest moment suspendat, ca reacţie la anunţul preşedintelui României potrivit căruia nu va semna memorandumul vizând negocierile cu instituţiile financiare internaţionale.

'România are în acest moment suspendat Acordul cu FMI', a precizat Victor Ponta pentru Agerpress.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

'Subiectul este legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare de către Guvern. (...) Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea la obligaţiile pe care şi le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi. Nu-mi voi asuma această măsură pe care o consider împotriva şanselor de relansare a economie', a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ