Statul Islamic a pierdut 22% din teritoriul controlat în Siria şi Irak de la începutul lui 2015

| 16 mar, 19:50

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a pierdut, în perioada 1 ianuarie 2015-14 martie 2016, 22% din teritoriul pe care îl controla în Siria şi Irak, a anunţat miercuri institutul IHS Jane's, cu sediul la Londra, relatează AFP.

'Războiul s-a întors în dezavantajul grupării Stat Islamic. Între 1 ianuarie şi 15 decembrie 2015, Stat Islamic a pierdut 14% din teritoriul său', a afirmat Columb Strack, unul dintre analiştii IHS, expert în Orientul Mijlociu. 

'Un nou studiu arată că în decursul ultimelor 3 luni, Stat Islamic a mai pierdut 8% din teritoriul său', în raport cu teritoriul pe care îl controla la 1 ianuarie 2015, a adăugat el. 

Potrivit filialei britanice a institutului american IHS, care se bazează pe informaţii preluate din social media şi de la surse prezente în Siria şi Irak, gruparea jihadistă controla un teritoriu de 73.440 de kilometri pătraţi la 14 martie 2016. 

În Irak, jihadiştii au pierdut zone întinse în jurul oraşului Ramadi, la vest de Bagdad, şi mai ales în jurul oraşului Tikrit, la nord de capitală. 

Însă principalele pierderi suferite de grupare sunt în Siria. 'În 2016, am observat pierderi importante în nord-est spre Raqqa şi Deir Ezzor (...). Totodată, guvernul sirian a înregistrat progrese în vest şi (trupele guvernamentale) se află în prezent la doar cinci kilometri de oraşul antic Palmyra, care a fost cucerit de jihadişti la mijlocul anului 2015', a detaliat Columb Strack. 

După pierderea vara trecută a Tal Abyad, care era unul dintre principalele puncte de trecere ale grupării la frontiera cu Turcia, IHS a remarcat faptul că Stat Islamic 'a întâmpinat dificultăţi financiare', care s-au tradus în special prin 'reduceri semnificative ale salariilor combatanţilor'. 

'Aceste dificultăţi financiare au fost agravate de loviturile aeriene ale Rusiei şi coaliţiei conduse de Statele Unite asupra surselor de venituri petroliere ale grupării de la sfârşitul anului 2015', a mai spus Strack.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ