Statul român vinde o parte din acţiunile pe care le deţine la Rompetrol

| 11 iun, 14:58

Un proiect de HG arată că statul scoate la licitaţie acest pachet de acţiuni, întâietate având kazahii de la KazMunaiGas.

Statul, prin Ministerul Energiei, scoate la vânzare un pachet minoritar de 27% din acţiunile deţinute la Rompetrol Rafinare, pentru care cere un preţ minim de 200 de milioane de dolari, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern . Statul ar mai rămâne cu încă 18%. Prioritate la cumpărarea pachetului de 26% îl au kazahii de la KazMunaiGas, proprietarii Rompetrol Rafinare.

"Se mandatează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de afaceri să nu finalizeze vânzarea pachetului de acţiuni care face obiectul strategiei de privatizare la un preţ de adjudecare nu mai mic decât echivalentul sumei de 200 de milioane de dolari" , se arată în textul HG.

Recent, Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International a precizat că "procesul de vânzare a acţiunilor deţinute de Guvern, care reprezintă un pachet de 26,69% din companie, administrat de Ministerul Energiei printr-o agenţie specială, trebuie să îndeplinească anumiţi paşi. Din câte ştim noi, la momentul de faţă, lucrurile evoluează şi, din ce am auzit de la Guvern, strategia de achiziţie a fost deja aprobată şi procedura a fost începută, doar că va mai dura ceva timp. Conform legislaţiei româneşti, trebuie îndeplinite anumite provizioane, ceea ce poate dura până la zece luni, din ce ne-a spus ministerul. Noi, compania, am fost pregătiţi să preluăm acele acţiuni din momentul semnării Memorandumului, când am promis Guvernului că vom cumpăra acţiunile imediat ce se doreşte. Întregul proces a fost menit să respecte legislaţia românească referitoare la privatizările prin licitaţie publică, licitaţie la care va trebui să participăm".

Strategia de vânzare a 27% din Rompetrol Rafinare este parte a înţelegerii complexe pe care Guvernul României a agreat-o cu KayMunaiGas, în 2013. Astfel, pe lângă prevederea ca vânzarea acestui pachet de acţiuni să se facă cu prioritate către kazahi, cele două părţi au convenit ca restul de 18% din ceea ce deţine statul să rămână în proprietatea sa pentru cel puţin încă trei ani. O altă parte a înţelegerii este ca partea kazahă să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari pentru investiţii în energia din România.

"...constituirea unui fond de investiţii(Fondul), sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România", se arată în Nota de Fundamentare a HG. Potrivit documentului, vânzarea pachetului de 27% şi constituirea fondului de investiţii constituie premisa renunţării de către statul român, prin Ministerul Finanţelor, la toate litigiile şi măsurile administrative iniţiate împotriva RRC "în legătură cu aplicarea OUG 118/2003, modificată şi aprobată ulterior prin Legea 89/2005, ca urmare a conversiei în acţiuni a obligaţiunilor deţinute de statul român şi nerăscumpărate de RRC până la scadenţă".

Reprezentantul kazahilor a declarat, la rândul său, că înfiinţarea fondului de investiţii este pasul imediat următor achiziţiei acţiunilor. 

"Conform acordului, fondul de investiţii este pasul imediat următor achiziţiei acţiunilor. Astfel, achiziţia trebuie să preceadă înfiinţarea fondului. Purtăm discuţii cu ministerul şi cu Guvernul pentru a urgenta procedurile şi a lansa fondul mai devreme, pentru că suntem interesaţi şi doritori să lansăm fondul cât mai repede. Dar ministerul trebuie să ia anumite măsuri", a afirmat Zhangulov.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 aug, 20:13
catalin
Bani imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Va asteptam urgent in echipa noastra, pentru a colabora cu noi si pentru a castiga 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time) imediat, din prima luna, cu o activitate deosebit de simpla si de viitor. Garantam seriozitate absoluta si cerem seriozitate absoluta! Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ