Stelian Tănase cere Parlamentului măsuri pentru salvarea TVR

| 16 sep, 14:50

Președintele - director general al TVR, Stelian Tănase, a transmis o scrisoare președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în care solicită ca Parlamentul să aibă în vedere o serie de măsuri care ar putea duce la salvarea și garantarea independenței economice și politice a televiziunii publice, printre acestea numărându-se și indexarea taxei TV.

În scrisoare, Stelian Tănase solicită, pe lângă indexarea taxei TV, modificarea și completarea HG 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, în sensul actualizării prevederilor la nivelul schimbărilor tehnologice la zi, precum și pentru reglementarea procedurii privind controlul în domeniul plății taxei TV și constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor și penalităților.

De asemenea, el mai dorește emiterea unei dispoziții care să prevadă extinderea obligației pentru toți furnizorii de energie electrică de a deveni mandatari ai SRTv pentru colectarea taxei TV, prin implicarea ANRE în reglementarea acestei activități. În opinia sa, este necesară stabilirea unui plafon maximal de 5% al comisionului din încasări.

Stelian Tănase cere reducerea cotei de TVA pentru activitățile specifice postului public de televiziune și a contribuției pentru CNC de la 15% la nivelul de 3%, dar și modificarea legii 41/1994, în sensul posibilității de a primi alocații bugetare/finanțare pentru achiziția de licențe pentru evenimente majore culturale și sportive — Campionatul Mondial de Fotbal, Cerbul de Aur, Eurovision.

El susține că SRTv va intra în incapacitate de plată în următoarele luni având în vedere că legislația muncii obligă angajatorul la punerea în executare a hotărârilor judecătorești, chiar dacă nu sunt definitive, iar drepturile salariale se onorează cu prioritate față de orice altă obligație.

''Administrația TVR a făcut constant eforturi pentru diminuarea cheltuielilor cu personalul și producția TV. Astfel au fost reduse deplasările și alte activități generatoare de costuri, au fost renegociate o serie de contracte comerciale, iar la sfârșitul lunii iulie postul TVR News a fost închis'', se arată în scrisoarea președintelui TVR.

Tănase apreciază că situația financiară dezastruoasă nu poate fi remediată doar prin eforturile proprii.

''Fără sprijinul instituțiilor statului — Guvern, Parlament, Președinție — Televiziunea Română se va afla, mai devreme sau mai târziu, în imposibilitatea de a-și mai îndeplini misiunea publică'', se menționează în scrisoare.

Conducerea Camerei Deputaților a decis să trimită scrisoarea către Comisia de cultură.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ