STENOGRAME. DAN ŞOVA: Modificaţi legea amnistierii şi graţierii. VIOREL HREBENCIUC: O să fii preşedinte

| 20 oct, 2014

Mai multe stenograme ale convorbirilor dintre Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc din ordonanţa DNA arată cum cei doi lideri PSD căutau soluţii pentru dezincriminarea faptelor de corupţie prin eliminarea unui articol din legea 78/2000. Hrebenciuc apare în promiţându-i lui Şova sprijin pentru şefia PSD, în timp ce Şova vorbeşte despre o lege care să aprobe amnistia şi graţierea.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi cerut lui Dan Şova să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse, pentru a evita ca o eventuală condamnare a deputatului să fie pusă în executare, dar şi pentru ca Miron Mitrea să nu facă închisoare, dacă va fi condamnat definitiv.

Potrivit DNA, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al partidului respectiv şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, "şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse".

 

ŞOVA DAN: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.

HREBENCIUC VIOREL: Asta este problema.

ŞOVA DAN: Este negativ.

HREBENCIUC VIOREL: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! în rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea...

ŞOVA DAN: Dar ce facem cu Vali?

(...)

HREBENCIUC VIOREL: Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte, o să ai - pe ăştia pe care sunt nu te poţi baza pe toţi, că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înţelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru- sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o să ai ce să faci, boss.

(...)

ŞOVA DAN: Şi trebuie să mai vorbesc cu Maria Lazar, cu ea nu am apucat.

HREBENCIUC VIOREL: Maria Lazăr?

ŞOVA DAN: Da. Nu am apucat să vorbesc cu ea.

HREBENCIUC VIOREL: Vorbeşte în numele meu cu ea. Ii spui: Domne, uite, eu am vorbit şi cu Hrebenciuc. Eu am o relaţie specială cu ea, nu trebuie să mă - până o găsesc, până nu ştiu ce, vorbeşti tu direct cu ea şi îi spui aşa de la început. Şi îi confirm eu când o văd, fără probleme. Ca să intri direct pe poarta din faţă la ea.

ŞOVA DAN: Şi cu Vali, cu care m-am tot chinuit.

HREBENCIUC VIOREL: Cu Vali o să facem o discuţie, o să mă laşi pe mine că acum el, aşa. O să fac eu o discuţie cu el şi vedem, ne lămurim exact. Fără probleme.

(...)

ŞOVA DAN: O să mă duc şi până la Focşani, la Marian acasă.

HREBENCIUC VIOREL: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrăneşti orgoliul. Hrăneşte-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian. îi hrăneşti orgoliul şi...Ulterior, cei doi au discutat despre necesitatea dezincriminării faptei de folosire a influenţei de către liderul unui partid politic în scopul obţinerii unui folos necuvenit, având în vedere că Viorel Hrebenciuc este inculpat pentru săvârşirea unor asemenea infracţiuni.

 

Dan Şova a promis că în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni şeful PSD, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiţiei datorită unui dosar penal aflat pe rolul DNA, în care are calitatea de suspect:

(...)

HREBENCIUC VIOREL: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef- nu şef...

ŞOVA DAN: De partid.

HREBENCIUC VIOREL: ...de partid’ nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

ŞOVA DAN: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

HREBENCIUC VIOREL: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm - că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum - că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare!

ŞOVA DAN: Da, da.

HREBENCIUC VIOREL: Deci, automat, suntem beliţi.

ŞOVA DAN: Toţi!

HREBENCIUC VIOREL: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune...

ŞOVA DAN: Nu, codul integrităţii...

HREBENCIUC VIOREL: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zicDomnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.

ŞOVA DAN: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători - că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.

HREBENCIUC VIOREL: Exact.

ŞOVA DAN: Modificaţi legea.

HREBENCIUC VIOREL: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.

ŞOVA DAN: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.

HREBENCIUC VIOREL: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.

ŞOVA DAN: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.

(...)

 

Dan Şova a ajuns luni după-amiază, la scurt timp după plecarea lui Hrebenciuc, deputatul fiind anunţat că este urmărit penal.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 oct, 2014
ivan
sova
acest limbric cu nume sova nici la AUSCHWITZ -BIRKENAU nu ar arde AMIN

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ