Sticla face bine economiei românești

| 08 sep, 2013

Investiția grupului în România are o mare importanță pentru evoluția economică a țării noastre, fiind unul dintre actorii economici care investesc în capacitățile de producție locale și care generează locuri de muncă noi. Dimensiunea investiției de până acum, de circa 176 milioane de euro, este un argument extrem de convingător pentru necesitatea încurajării unor astfel de proiecte.

Grupul francez Saint-Gobain, care activează în industria sticlei, a pus în funcţiune o nouă linie de producţie a sticlei laminate la fabrica din Călăraşi. În România, Saint-Gobain activează din 2005 și deține patru companii cu aproximativ 1.000 de angajați, înregistrând vânzări în 2012 de circa 144 de milioane de euro. Investiția din ultimii 8 ani la Călărași a fost de circa 176 de milioane de euro.

Jerome Lionet, director general al Saint-Gobain România, a anunțat că investiția a fost de 6 milioane de euro, iar sticla produsă la Călărași este destinată cumpărătorilor din întreaga regiune balcanică, din Ucraina și Turcia. Fabrica este singura capacitate de producţie a sticlei pe care compania o deţine în sud-estul Europei, iar deși situația economică este una dificilă, a precizat Lionet, “există un mare potenţial de creştere a pieţei din România şi a celor din regiune”.

În 2013 compania dorește să-și majoreze cifra de afaceri din România cu o zecime, iar jumătate din creștere se va datora noii linii de producție. Capacitatea totală este de 21 de milioane de metri pătraţi de sticlă anual, iar noua linie va asigura 2 milioane de metri pătraţi pe an. 50% din producţie va fi destinată pieței locale, iar 50% exportului.

Saint-Gobain este una dintre cele mai vechi companii din Europa, cu o istorie de peste 340 de ani, dar și una dintre cele mai mari companii la nivel mondial din domeniul construcțiilor, care are sediul la Paris. Produsele cele mai importante ale companiei sunt materialele de construcție de mare performanță și sticla.

Cu o prezență în 64 de țări, 193.000 de angajați, vânzări de peste 43 de miliarde de euro în 2012 și cheltuieli de circa 1,8 miliarde de euro, Saint-Gobain este un investitor extrem de important pentru România, care a decis să-și extindă activitatea în țara noastră.

Compania are o istorie culturală impresionantă, fiind producătorul oglinzilor din bine cunoscuta Sală a Oglinzilor de la Palatul Versailles, dar și al sticlei utilizate pentru construcția Piramidei de la Luvru şi a operelor din Beijing şi Shanghai. De asemenea, jumătate din geamurile mașinilor din Europa au fost furnizate de companie, iar cota de piață din domeniul sticlei speciale pentru aplicații fotovoltaice este de circa 20% la nivel mondial şi de 50% la nivel european pentru firmă.

Investiția grupului în România are o mare importanță pentru evoluția economică a țării noastre, fiind unul dintre actorii economici care investesc în capacitățile de producție locale și care generează locuri de muncă noi. Dimensiunea investiției de până acum, de circa 176 milioane de euro, este un argument extrem de convingător pentru necesitatea încurajării unor astfel de proiecte și un motiv important pentru care politicienii trebuie să depună eforturi și să efectueze vizite în străinătate pentru a convinge alte companii străine să intre pe piața din România în rolul de producător.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ