Strategia pe educaţie a PDL va fi lansată, joi, la Sibiu

| 03 iun, 2013

Executivul trebuie să reducă decalajele între educaţia de la oraş şi cea din mediul rural şi trebuie să consolideze învăţământului profesional, acestea sunt două dintre propunerile strategiei pe educaţie a Partidului Democrat Liberal, care va fi lansată joi la Sibiu, a anunţat vicepreşedintele PDL Raluca Turcan.

"O mare problemă a învăţământului românesc este lipsa corelării cu piaţa muncii. Din cauza destructurării sistemului de învăţământ profesional, România a rămas şi fără specialişti cu studii medii necesari investiţiilor, în special în domeniul industrial. Şcoala trebuie să fie bazată pe performanţă, pe competenţă, pe integritate şi profesionalism. Documentul PDL conţine o serie de propuneri concrete pentru îmbunătăţirea sistemului de educaţie. Noi propunem creşterea finanţării învăţământului românesc, iar în Constituţie învăţământul să fie considerat o prioritate naţională şi să fie finanţat cu minimum 5% din PIB", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Raluca Turcan.

O altă măsură propusă de democrat-liberali este reducerea decalajelor între educaţia de la oraş şi educaţia din mediul rural pentru ca şi copiii din mediul rural să aibă parte de şanse egale la învăţământ de calitate cu cei din mediul urban.

"Aceste diferenţe pleacă de la modul în care sunt formaţi, evaluaţi şi remuneraţi profesorii, pleacă de la modul în care este gândită curricula şi de la lipsa finanţării transportului în baza legii educaţiei naţionale. Această lege prevede obligativitatea decontării transportului pentru elevii din mediul rural şi nu se aplică", a susţinut Turcan.

În opinia sa, Guvernul trebuie să consolideze învăţământul profesional prin finanţarea intensă a acestuia, prin parteneriat cu investitorii pentru crearea de facilităţi, astfel încât după învăţarea unei meserii tinerii să poată activa în companiile partenere şi prin posibilitatea folosirii fondurilor extrabugetare în finanţarea învăţământului profesional.

"Am văzut zilele trecute faptul că premierul Victor Ponta are copilul în învăţământ privat. Asta nu este o acuză şi nu fac parte din categoria celor care nu respectă decizia unor părinţi de a-şi da copilul în învăţământul privat în loc de învăţământ de stat. Aş spune că din partea unui prim-ministru socialist prezenţa copilului într-un sistem de învăţământ privat este un semn de maximă responsabilitate pentru că înţelege rolul pozitiv al unui sistem privat în educaţie. Cele mai acute probleme vin din faptul că în România de azi copiii din mediul rural, din cartierele defavorizate din mediul urban nu au şanse egale pentru un învăţământ de aceeaşi calitate cum au copiii premierului Victor Ponta. Acolo trebuie să mergem să rezolvăm problema", a mai spus vicepreşedintele PDL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ