Stroe: Putem să fim optimişti că va creşte suma alocată de Comisia Europeană fermierilor români pentru despăgubiri

| 24 mar, 19:14

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă că în urma anunţului preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, România trebuie să primească o sumă mai mare pentru sprijinirea fermierilor români care au suferit pierderi în ultimul an, generate de tranzitul cerealelor din Ucraina, şi subliniază că experţii europeni trebuie să ia în calcul toate aspectele şi să constate că impactul a fost unul major.

 

"România îşi apără fermierii. După discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că fermierii români trebuie să primească un sprijin mai mare pentru pierderile din ultimul an, generate de tranzitul cerealelor din Ucraina. Mesajul oficial confirmă ce a cerut România: este nevoie de sume mai mari pentru statele care au fost 'în prima linie'. (...) Putem să fim optimişti că eroarea va fi corectată de către Comisia Europeană şi că suma alocată pentru despăgubiri iniţial va creşte. Experţii europeni trebuie acum să ia în calcul toate aspectele despre cum România a fost afectată şi să constate că impactul a fost unul major, aşa cum a recunoscut şi preşedinta Comisiei Europene. Efortul depus de ţara noastră, pentru a sprijini Ucraina, a fost uriaş şi a căzut într-o bună măsură pe umerii fermierilor, care au rămas cu recoltele în hambare. Intervenţia preşedintelui Iohannis oferă o nouă şansă ca aceştia să fie sprijiniţi şi pentru a-şi putea valorifica munca în continuare", a scris Stroe, vineri, pe Facebook.
El aminteşte că PNL a arătat de la început - şi la Bucureşti, şi la Bruxelles - că "rezultatul primelor negocieri este de neacceptat şi a cerut o rediscutare".
"Solidaritatea europeană trebuie să funcţioneze tot timpul şi pentru toţi", adaugă liberalul.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi seară că ajutorul dat de Uniunea Europeană fermierilor din România, Polonia şi Bulgaria afectaţi de importurile de cereale ucrainene "nu este suficient".
"Primul pas a fost să livrăm un ajutor de 56 de milioane de euro către agricultori, însă nu este de ajuns şi acest lucru a fost clarificat în Consiliu. Aici mulţumesc României că a pus problema în Consiliu şi vom aloca mai mulţi bani pentru agricultorii din statele din prima linie", a spus preşedintele CE.
Joi, înainte de participarea la reuniunea Consiliului European de primăvară, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la suma propusă de Comisia Europeană pentru România drept compensaţie pentru fermieri, că este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost "gândite profund", adăugând, totodată, că ar fi trebuit ca CE să ţină cont de "sacrificiile imense" făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ