STUDIU: Aerul poluat, posibilă cauză a obezităţii în China

| 01 mar, 22:03

Obezitatea de care suferă o treime din populaţia Chinei ar putea fi provocată de nivelul crescut de poluare din această ţară, dacă se dovedesc valabile şi la oameni constatările unui studiu pe şobolani coordonat de specialişti de la Universitatea Duke din SUA, scrie ziarul spaniol ''ABC''.

Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în ''Federation of American Societies for Experimental Biology'', a vizat un grup de femele de şobolan însărcinate şi puii acestora. O jumătate din exemplare au fost ţinute în cuşti cu aer contaminat din Beijing, iar restul în spaţii în care aerul respectiv fusese filtrat pentru îndepărtarea particulelor toxice. Diferenţele de greutate au început să fie vizibile după numai două săptămâni, când şobolanii care respiraseră aerul poluat cântăreau cu 7 % mai mult decât ceilalţi. După 19 zile, greutatea lor era cu 19 % mai mare faţă de cei ţinuţi în aer decontaminat. 

Totodată, s-a observat că la animalele din cuştile cu aer poluat plămânul îşi mărise masa cu 25 %, iar ficatul cu 16 %. Acei şobolani aveau şi colesterolul ''rău'' cu 97 % mai mare şi nivelul de trigliceride crescut cu 46 %. 

În egală măsură, puii născuţi în cuştile cu aer poluat cântăreau mai mult decât cei care beneficiau de aer curat: masculii cu 18 %, iar femelele cu 10 %. 

''În cazul rozătoarelor, inhalarea de aer foarte contaminat din Beijing a avut ca efect creşterea în greutate şi disfuncţii cardiorespiratorii şi ale metabolismului'', afirmă cei 13 autori ai studiului, care provin de la universităţi din China, SUA şi Marea Britanie. 

Experţii atrag atenţia că încă nu se pot extrapola la oameni concluziile analizelor făcute pe şobolani. 

''Obezitatea este un fenomen complex şi depinde de factori precum creşterea bogăţiei, sedentarism, proliferarea fast-food-ului şi reducerea mişcării în aer liber din cauza poluării'', a declarat Marie Ng, principalul autor al unui studiu publicat în 2014 în revista ''The Lancet'', conform căruia, în China, 28 % dintre bărbaţi şi 27 % dintre femei sunt supraponderali sau obezi, problemă care nu exista la sfârşitul anilor 1970, când această ţară asiatică a început să se industrializeze foarte intens.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ