Studiu: Aproape 40% dintre tinerii români şi-a dori să emigreze

| 12 dec, 2014

Migraţia externă este o opţiune pentru tineri în acest moment, o treime dintre aceştia afirmând că, peste 10 ani, se văd ca persoane realizate într-o altă ţară şi nu în România, iar aproape 40% dintre respondenţi declarând că şi-ar dori să emigreze, chiar şi dacă numai temporar (pentru studii sau muncă), relevă studiul 'Tineri în România: griji, aspiraţii, atitudini şi stil de viaţă', lansat vineri de Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Veniturile tinerilor (angajaţi) diferă în mod substanţial şi cresc odată cu vârsta, bărbaţii câştigând mai mult decât femeile, orăşenii mai mult decât cei de la sat, tinerii din Bucureşti cel mai mult şi cei din Moldova cel mai puţin, susţine studiul citat.

Potrivit acestuia, relaţiile personale sunt considerate 'esenţiale' pentru găsirea unui loc de muncă, urmate de experienţa profesională şi pregătirea educaţională. Strategiile de angajare par să difere între regiuni şi sunt distincte în funcţie de vârsta respondenţilor. Salariul este de departe cel mai important criteriu pentru alegerea unui loc de muncă, urmat de criteriul siguranţei locului de muncă.

Citeşte şi: Studiu: Aproape două treimi dintre tineri cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită

'În eşantionul nostru, dacă îi excludem pe cei aflaţi încă în sistemul de învăţământ şi pe cei cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani, procentul şomerilor este de 17,9% - o cifră apropiată de statisticile oficiale europene. Se remarcă şi un risc uşor mai ridicat de şomaj în cazul tinerilor din rural faţă de cei din urban. Tinerii din urban au mult mai multe posibilităţi de a fi angajaţi: 44% dintre ei sunt activi pe piaţa forţei de muncă faţă de doar 37% în mediul rural', susţine studiul menţionat.

În ceea ce priveşte discriminarea, sursa citată arată că aproape unul din cinci tineri se simte discriminat des şi aproape jumătate din tineri se simt discriminaţi des sau doar uneori pentru un motiv sau altul.

"Cel mai des întâlnit motiv de discriminare este situaţia materială a respondentului. Tinerii săraci se simt discriminaţi în viaţa de zi cu zi. Discriminarea de gen este a doua cea mai prevalentă formă de discriminare, resimţită de către femei. Aproape 50% din tinerii maghiari şi romi se simt discriminaţi des sau uneori', arată studiul dat publicităţii vineri.

Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) România a lansat vineri studiul 'Tineri în România: griji, aspiraţii, atitudini şi stil de viaţă', care îşi propune explorarea universului de valori, opinii şi atitudini al tinerilor din România.


Studiul a fost realizat de către Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) - institutul selectat de FES-Romania pentru acest proiect - şi combină metodologii cantitative şi calitative.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ