Studiu: Câţi bani au alocat românii pentru Sărbători

| 10 dec, 20:37

Bugetul mediu total pe care orășenii îl vor aloca anul acesta pentru petrecerea Sărbătorilor de Iarnă, atât Crăciun, cât și Revelion, depășește cu puțin 1.590 de lei, cea mai mare parte din bani urmând să fie cheltuită pe alimente, potrivit unui studiu realizat în mediul urban, citat de Agerpres.

Datele cercetării relevă că, dacă peste 50% dintre aceștia vor cheltui sume între 1.000 și 3.000 lei pentru Crăciun și Revelion, o treime dintre orășeni își vor permite să cheltuiască mai puțin de 1.000 de lei. Astfel, sunt orășeni care nu-și pot permite să cumpere de Crăciun sau Revelion tot ce și-ar dori, din cauza limitărilor financiare. Cei mai mulți au menționat produse nealimentare, precum telefoane, laptopuri, tablete și televizoare, dar au fost și persoane care au specificat produse alimentare, în special carne și produse din carne (un porc întreg, curcan etc.).

"Tradiționaliști din fire, românii își doresc o masă îmbelșugată de Sărbători. Astfel, dacă pentru produsele nealimentare (haine, încălțăminte, cosmetice, ornamente etc.) vor cheltui în medie 402,37 lei, pentru produsele alimentare aceștia vor 'scoate din buzunar' un buget cu peste 200 de lei mai mare, respectiv 617,32 lei. Mai mult decât atât, 511,50 lei este bugetul mediu alocat de aceștia pentru cadourile oferite celor dragi cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, mai mult decât sunt dispuși să plătească pentru ieșirile la restaurant/în oraș prilejuite de Crăciun și Revelion (306,46 lei)", conform studiului 'Cumpărăturile de Sărbători', realizat de MEDNET Marketing Research Center.

În ceea ce privește excursiile sau călătoriile, bugetul mediu alocat de locuitorii din mediul urban (orașe mari, mijlocii și mici) în acest scop este de 883,37 lei.

În orașele mari (de peste 100.000 de locuitori), suma medie alocată pentru Sărbătorile de Iarnă înregistrează un trend ascendent comparativ cu anul precedent, bugetul mediu calculat pentru această categorie de orașe atingând o valoare de 1.626,21 lei (comparativ cu 1.575,70 lei în 2014).

Locuitorii orașelor mari sunt dispuși să cheltuiască mai mult anul acesta pentru a avea o masă îmbelșugată, dar și pentru a oferi cadouri celor dragi, și mai puțin pentru produse nealimentare, excursii și ieșiri la restaurant/în oraș.

Dacă în anul 2014 locuitorii orașelor mari intenționau să cheltuiască în medie 602,21 lei pe alimente, în 2015 bugetul mediu a înregistrat o creștere până la valoarea de 638,24 lei.

Pe de altă parte, în aceste orașe, cheltuielile pentru produse nealimentare (reprezentând îmbrăcăminte, încălțăminte, ornamente, cosmetice etc.) și-au continuat trendul descendent din anii precedenți, până la valoarea de 417,75 lei.

În orașele mari, cei care se vor bucura de Sărbătorile de Iarnă mergând în excursii sau călătorii sunt dispuși să aloce un buget mai mic, comparativ cu anul 2014 (1.008,46 lei în 2015 și 1.149,31 lei în 2014). Nici în ceea ce privește ieșirile la restaurant și/sau în oraș locuitorii orașelor mari nu și-au extins bugetul față de anul precedent (337,92 lei buget mediu în 2015, față de 372,87 lei în 2014).

În ceea ce privește cadourile ocazionate de Sărbătorile de Iarnă (Crăciun și Revelion), peste 90% dintre orășeni și-au exprimat anul acesta intenția de a cumpăra cadouri celor dragi. Principalii 'destinatari' ai cadourilor de Sărbători sunt membrii familiei (soțul/soția, partenerul (a), copiii, părinții, frații, surorile etc.).

Studiul a relevat faptul că orășenii din localitățile mari sunt mai darnici, comparativ cu anii precedenți, intenționând să 'scoată din buzunar' pentru a-i bucura pe cei apropiați o sumă medie de 512,75 lei. În topul preferințelor vor fi dulciurile, menționate la acest capitol de peste 55% dintre orășeni. Locul 2 în topul preferințelor va fi ocupat de articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte, 54,7% dintre orășeni intenționând să le ofere cadou.

De asemenea, având în vedere 'explozia' de oferte a retailerilor în ceea ce privește seturile de cosmetice, parfumurile și cosmeticele se situează pe locul 3 în topul preferințelor în materie de cadouri (54,3%). Și, nu în ultimul rând, jucăriile se află și ele în topul listelor de cadouri ale orășenilor.

Referitor la cumpărarea tradiționalului brad natural de Crăciun, se observă o tendință evidentă a românilor de a fi mai atenți cu mediul înconjurător, cel mai probabil și datorită impactului numeroaselor campanii media împotriva tăierii copacilor. În acest context, anul acesta, mai puțin de 40% dintre românii din mediul urban (orașe mici, mijlocii și mari) și-au exprimat intenția de a cumpăra brand natural de Crăciun. Majoritatea dintre ei (peste 50%) deține deja un brad artificial, în timp ce aproape 5% nu vor împodobi brad anul acesta.

În ceea ce privește petrecerea de Revelion, majoritatea orășenilor intervievați alege să petreacă în țară (81,5%). Dintre cei care vor rămâne în țară de Revelion, 80,1% vor petrece alături de familie, prieteni, în propriile locuințe sau ale prietenilor, 8% vor merge la un restaurant/club, în timp ce 7,8% vor petrece într-o stațiune montană/balneară din România.

Tot alături de familie și/sau prieteni vor petrece și cei mai mulți dintre cei care vor fi peste granițe de Revelion.

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban (orașe mici — sub 30.000 locuitori, orașe mijlocii — 30.000-100.000 locuitori, orașe mari — peste 100.000 locuitori) în perioada 26 noiembrie — 2 decembrie 2015. Au fost intervievate prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) 800 de persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 — 65 ani. Marja de eroare a studiului este de ą3,46%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ