STUDIU: Este 'mai sănătos' să fii parlamentar decât şef de stat

| 15 dec, 09:51

Să fii ales preşedinte al ţării ar putea majora riscul de deces prematur, în timp ce a fi parlamentar ar permite, dimpotrivă, să trăieşti mai mult, mai ales dacă eşti Lord englez, dezvăluie două studii publicate marţi şi citate de AFP, transmite Agerpres.

În ediţia sa de Anul Nou, care oferă un tradiţional lot de cercetări umoristice sau insolite, revista medicală britanică The Britisch Medical Journal (BMJ) publică rezultatele unui studiu american original: acesta compară rata de supravieţuire a 269 de şefi de stat din 17 ţări (din perioada 1722-2015) cu cea a 261 de candidaţi nealeşi. 

Ţinând cont de diferiţi factori (sex, vârstă, speranţă de viaţă în momentul ultimei alegeri în funcţie), autorii studiului au ajuns la concluzia că şefii de stat aleşi au trăit cu 2,7 ani mai puţin decât candidaţii care nu au fost aleşi. 

Studiul conchide că şefii de stat aleşi 'au o mortalitate în mod substanţial accelerată în raport cu candidaţii nealeşi' şi că ei 'pot efectiv îmbătrâni mai repede'. 

Cu toate acestea, rezultatele studiului nu trebuie extrapolate, avertizează autorii, în măsura în care el se referă aproape exclusiv la ţări europene, precum şi la SUA şi Canada. Ele dezvăluie, de asemenea, că modalităţile de scrutin sunt diferite în funcţie de ţară şi au evoluat în decursul timpului. 

Într-un alt studiu de asemenea publicat de BMJ, cercetători britanici s-au interesat, la rândul lor, de mortalitatea în rândul a circa 5.000 de membri ai celor două camere ale parlamentului britanic (Members of Parliament, MP), comparată cu cea din rândul populaţiei britanice în perioada 1945-2011. 

Ei au descoperit că rata de mortalitate a MP a fost inferioară cu 28% celei a restului populaţiei şi chiar cu 38% când este vorba exclusiv de Lorzi. 

Şi mai uimitor, distanţa privind mortalitatea s-a mărit considerabil între populaţia generală şi MP în cursul perioadei studiate, cu o stabilizare începând din anii 2000. 

În ceea ce priveşte rata mortalităţii în funcţie de partide, MP conservatori au fost cei mai favorizaţi, chiar dacă longevitatea lor crescută poate fi explicată, potrivit autorilor, prin alţi factori, precum nivelul de educaţie sau socio-economic mai ridicat. 

Autorii studiului conchid că 'inegalităţile sociale se ţin bine în rândul parlamentarilor britanici şi că cel puţin în termeni de mortalitate MP nu au fost nicicând mai bine poziţionaţi'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ