Studiu cu rezultate neaşteptate: Furnicile ar putea reduce încălzirea globală

| 07 aug, 2014

Micile furnici ar putea salva lumea de încălzirea globală prin reducerea dioxidului de carbon din atmosferă, susţin cercetători americani într-un studiu. Concluzia a intervenit în urma unei monitorizări pe termen lung a efectelor pe care aceste insecte le au asupra solului.

Unele specii de furnici 'muşcă' din minerale pentru a secreta carbonat de calciu, cunoscut şi sub numele de calcar. În acest proces, ele captează o cantitate mică de dioxid de carbon din atmosferă. Această 'fabrică' de calcar este o versiune la scară mică a procesului masiv de răcire globală care are loc în oceane, cunoscut sub numele de captare a carbonului. Calcarul depus în ocean conţine mai mult carbon decât cel prezent în atmosferă astăzi, relatează www.techtimes.com.

În experimentul lor, cercetătorii americani au constatat că furnicile pot descompune mineralele de 50 până la 300 de ori mai rapid decât se erodează în mod natural nisipul lăsat neatins. Ei au observat, totodată, că furnicile au acumulat calcar în muşuroaiele lor, ceea ce i-a făcut să creadă că aceste insecte ar putea căuta calciul şi magneziul din minerale pentru a le folosi în producerea de calcar. În acest proces, insectele preiau din atmosferă dioxidul de carbon, gaz cu efect de seră. Transformarea ar avea loc atunci când furnicile ling granulele de nisip şi le lipesc pe pereţii muşuroaielor lor. Totuşi, procesul rămâne deocamdată un mister pentru ştiinţă.

Ronald Dorn, geolog la Universitatea de Stat Arizona în Tempe, principal autor al studiului, asigură că furnicile pot schimba mediul, dacă numărul lor va creşte, pentru că ele nu trăiesc mai mult de un an.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ