Studiu: Doi din trei români au datorii, iar în jumătate dintre cazuri suma depăşeşte 5.000 de lei

| 19 mai, 2014

Doi din trei români au o datorie, iar în jumătate dintre cazuri aceasta depăşeşte 5.000 de lei, arată concluziile unui studiu de specialitate implementat de iVox în România şi Polonia, prezentat de Kruk România.

Doi din trei români au o datorie, iar în jumătate din cazuri aceasta depăşeşte 5.000 de lei. De asemenea, două treimi dintre cei care au credite au contractat datoria de la bănci, iar 20% de la rude, arată studiul citat de Kruk.

Tot la situaţia datoriilor, 20,19% dintre români au declarat că au avut o datorie mai mare de 1.000 de lei în ultimii zece ani, iar 31,74% că au contractat un împrumut mai mare de 1.000 de lei, în ultimul deceniu.

Potrivit studiului, când vine vorba despre atitudinea faţă de bani, 41% dintre români declară că aceştia contează, dar numai cât să aibă un trai decent, iar 21% spun că e bine să ai cât mai mulţi bani cu putinţă şi cine nu recunoaşte acest fapt minte sau este ipocrit. Mai mult, peste o treime dintre repondenţi au menţionat că îşi doresc să aibă mai mulţi bani decât în prezent.

Întrebaţi dacă mărturiile unor persoane cu experienţă despre greutăţile financiare i-ar putea ajuta să iasă din datorii, părerile românilor sunt împărţite în mod egal, între 'nimeni nu poate şti mai bine decât mine problemele mele' şi că 'da, aş putea afla nişte sfaturi utile'.

Conform cercetării, aproape 60% dintre cei chestionaţi spun că părinţii lor aveau mai puţine datorii, în timp ce 40% dintre aceştia au menţionat că generaţia părinţilor lor era mai puţin interesată de latura materială. Doar 30% dintre români au indicat că preocuparea faţă de bani era aceeaşi.

Deşi două treimi dintre repondenţi au declarat că, odată ajunşi datornici, ar căuta de la bun început o modalitate de ieşire, fără a se implica emoţional, când au fost întrebaţi în detaliu ce emoţii le-ar trezi ideea unei restanţe, cei mai mulţi au răspuns că ar simţi o presiune.

Pe segmente de vârstă, persoanele de peste 55 de ani resimt cele mai multe emoţii negative. Astfel, în faţa unei datorii, aproape jumătate dintre aceştia s-ar simţi frustraţi, ruşinaţi şi ar avea o stare de neajutorare şi de anxietate. În schimb, doar un sfert dintre românii sub 55 de ani ar trece prin stările enumerate mai sus dacă s-ar vedea în faţa unei datorii.

Studiul citat arată că emoţiile trăite mai intens de către persoanele de sub 55 de ani în faţa unei datorii comparativ cu cele de peste 55 de ani sunt furie (12% versus 8%) şi calm/indiferenţă (18% versus 3%).

În schimb, ieşirea din datorii i-ar determina pe români să se simtă eliberaţi de presiune (75% - sub 55 de ani; 80% - peste 55 de ani). De remarcat că, odată scăpaţi de datorii, persoanele sub 55 de ani s-ar simţi mult mai 'obosite' (35%), comparativ cu cele de peste 55 de ani (23%).

Cercetarea realizată în România şi Polonia la solicitarea Kruk a fost implementată de iVox şi coordonată de antropologul Vintilă Mihăilescu.

În România, studiul a fost realizat online, în perioada 1 - 12 mai 2014, pe un număr total de 4.980 de repondenţi.

Datele oficiale ale Kruk România arată că, în 2013, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 291% (o rată anuală compusă de creştere de 31%), iar profitul net cu 486% (o rată anuală compusă de creştere de 42%), faţă de anul 2008.

Tag-uri: datorii romani, Kruk
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ