Studiu IRES: coabitarea președintelui cu premierul a influențat pozitiv relațiile cu UE

| 09 mai, 2013

Studiul IRES arată că 73% dintre participanții la studiu cred că relația de coabitare dintre președinte și premier a influențat relațiile României cu statele europene, iar 58% dintre acești cred că influența a fost una pozitivă. După șase ani de la aderare, românii cred că țara e pregătită să adere la spațiul Schengen.

Trei sferturi (74%) dintre români apreciază drept un lucru bun faptul că România este membră a Uniunii Europene, în creștere cu 4% față de august 2012, se arată în studiul realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES cu prilejul Zilei Europei.

De asemenea, 96% dintre respondenți au auzit de Spațiul Schengen, iar 86% dintre aceștia sunt de părere că intrarea României în spațiul Schengen ar fi un lucru bun. 53% dintre respondenți apreciază că România este pregătită să intre în Schengen.

Studiul a fost focusat pe modul în care românii percep relația pe care țara noastră o are cu Uniunea Europeană și evoluția a acestor relații pe parcursul ultimilor ani. Jumătate dintre cei chestionați au o imagine pozitivă și destul de pozitivă față de Uniune, 1 din 4 români (26%) are o imagine negativă și destul de negativă, iar o cincime (21%) au o imagine neutră

Românii asociază, cel mai frecvent, Uniunea Europeană cu: libertatea de a călători, studia și lucra oriunde în UE (91%), cu pacea (86%), diversitatea culturală (79%), democrația (74%), cu Euro (66%).

Trecerea la euro

52% dintre participanții la studiu sunt de acord sau tind să fie de acord cu ideea conform căreia România ar fi fost mai bine protejată în faţa actualei crize financiare şi economice dacă am fi adoptat moneda unică Europeană, euro. Pe de altă parte,  44% însă sunt în dezacord cu această ipoteză. 60% cred însă că România este privită prost și foarte prost în Uniunea Europeană spre deosebire de 39% dintre români care cred că țara noastră este privită bine și foarte bine

În ceea ce privește influența țării noastre în cadrul UE, aproape jumătate dintre respondenți (49%) cred că România se află printre ultimele 5 state, o treime (30%) cred că se poziționează pe la mijloc, iar 15% sunt de părere că ar fi pe ultimul loc. Doar 4% dintre respondenți plasează țara noastră între primele cinci state sub aspectul influenței sale.


Poziția noastră în UE

Cu toate că majoritatea intervievaților consideră că România este printre ultimele 5 state din UE (49%), există și aceia care sunt de părere că este pe primul loc (1%) sau printre primele 5 state (4%, proporție în creștere). 30% dintre participanții la studiu consideră că România se află la mijloc, iar 15% că se află pe primul loc. Per total, în viziunea persoanelor intervievate, România pare să fi „promovat” comparativ cu februarie 2011.

Un alt aspect în cazul căruia se remarcă o creștere a încrederii românilor în prestigiul  țării în care locuiesc este faptul că, deși în 2011, 20% dintre participanții la studiu considerau că România ar trebui să se comporte în relațiile cu celelalte state membre UE de pe o poziție de inferioritate, proporția celor care cred asta acum este de doar 8%, crescând proporția celor care cred că România ar trebui să se raporteze de pe picior de egalitate în relația cu celelalte state UE la 86%.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ