STUDIU: Migraţia românilor şi bulgarilor este benefică economiilor statelor vest-europene

| 14 ian, 2014

Imigraţia bulgarilor şi românilor este benefică economiilor statelor vest-europene, în special Marii Britanii şi Irlandei, afirmă un economist suedez într-un studiu.

Joakim Ruist, cercetător la Universitatea din Göteborg, a făcut calcule precise pentru Suedia, unde bulgarii şi românii pot lucra fără restricţii din anul 2007, şi pentru alte 14 state membre ale Uniunii Europene.

"Concluziile mele arată clar că temerile exprimate în prezent în alte state europene privind poverile care ar trebui suportate de statul asistenţial pentru primirea românilor şi bulgarilor sunt nefondate", precizează expertul.

În Suedia, un imigrant român sau bulgar oferă statului prin activităţile sale cu 30 la sută mai mult decât primeşte, subliniază Ruist. "Acest rezultat pozitiv se datorează faptului că imigranţii primesc mai puţine indemnizaţii sociale decât media populaţiei suedeze", explică cercetătorul.

Marea Britanie şi Irlanda au cel mai mult de câştigat de pe urma imigraţiei: în primul rând pentru că românii şi bulgarii care merg acolo ştiu deja engleză, apoi pentru că instituţiile statului asistenţial sunt mai puţin dezvoltate comparativ cu Suedia, adaugă specialistul.

Studiul a utilizat un eşantion reprezentativ de 10.000 de bulgari şi români care locuiau în Suedia în anul 2011.

Tag-uri: imigratie, români, studiu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ