Studiu: Numărul companiilor intrate în insolvenţă în primul trimestru a scăzut cu 10%

| 11 iun, 2013

Numărul companiilor româneşti intrate în insolvenţă în primul trimestru al anului 2013 a fost de 6.381, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, când au fost deschise 7.139 de insolvenţe, conform unui studiu realizat de Coface România.

Construcţiile, HoReCa şi industria metalurgică au fost cele mai afectate sectoare de activitate raportat la numărul firmelor active. Aceleaşi sectoare au fost incluse în top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator şi pentru anul 2012, ceea ce indică persistenţa unor probleme sistemice structurale.

Analizând evoluţia cazurilor de insolvenţă pe rol în ultimii 5 ani, Coface apreciază că există o tendinţă de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele trei, respectiv cinci sectoare. Astfel, ponderea primelor trei sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare pe rol în insolvenţă în cifre absolute a variat în ultimii 5 ani între 50%-54%, iar primele 5 sectoare între 65% - 70%. Aceste ponderi nu sunt întâmplătoare şi sunt determinate de factori structurali precum distribuţia sectorială a tuturor firmelor active la nivel naţional.

Întră în insolvenţă şi firmele milionare

Numărul firmelor cu cifră de afaceri mai mare de un milion de euro care au intrat în insolvenţă în primul trimestru din 2013 este de 239 de companii, de 2,5 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioada a anului 2012.

Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din primul trimestru al anului 2013 nu a suferit modificări importante faţă de situaţia existentă în aceeaşi perioadă a anului 2012. Astfel, cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numărului de insolvenţe înregistrate în 2013 au fost Sud-Est, Sud şi respectiv Nord-Vest, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolvenţelor înregistrate în perioada analizată. Singurele zone în care numărul de insolvenţe înregistrat în primul trimestru din 2013 a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012 sunt Centru, Nord-Est şi Sud-Est.

"Din perspectiva Coface, 2013 va fi anul insolvenţelor mari şi foarte mari, iar faptul că acestea au crescut de 2,5 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012 este o certitudine. Este un semn îngrijorător ţinând cont de impactul în economie, precum şi cel social. Foarte multe companii medii şi mari care au încercat să se extindă în anii trecuţi întâmpină astăzi probleme de sustenabilitate a afacerii în condiţiile în care au devenit bănci comerciale pentru clienţii lor. Nu numărul insolvenţelor va fi important în 2013, ci magnitudinea companiilor ce intră în această procedură de insolvenţă", a declarat Contantin Coman, country manager, Coface România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ