STUDIU: Persoanele cu studii medii caută munci de birou, în timp ce piaţa cere sudori şi îngrijtori de bătrâni

| 29 sep, 12:50

Persoanele cu studii medii caută cel mai mult să se califice pentru munca de birou, în timp ce piaţa muncii cere sudori sudori, mecanici şi îngrijitori de bătrâni, conform unui studiu prezentat marţi de reprezentanţii Fundaţiei Dezvoltarea Popoarelor (FDP), transmite Agerpres.

'Peste 60% dintre persoanele cu studii medii care participă la cursuri de formare se orientează către munca de office. În ultimul an, cele mai căutate domenii au fost de operator calculator şi contabilitate, urmate de cele pentru îngrijirea bătrânilor', a declarat Ania Nedelcu, responsabil servicii FDP.

Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor (FDP) a prezentat, marţi, un studiu privind cele mai noi tendinţe în piaţa muncii, care vizează persoanele cu studii medii, realizat în cadrul proiectului 'Califică-te pentru o şansă reală în piaţa muncii'. 

Proiectul s-a adresat persoanelor din regiunea Bucureşti-Ilfov şi s-a derulat pe o perioadă de 18 luni (1 aprilie 2014 - 30 septembrie 2015). 

În cadrul proiectului au absolvit cursurile de calificare 329 de persoane, iar 50% au reuşit să se angajeze. Cursul de calificare ca mecanic-auto a generat o rată de angajare de aproape 30%. Pe următorul loc s-au aflat cei care au absolvit cursul pentru îngrijirea bătrânilor, cu o rată de angajare imediată de 17%. 

Nivelul cel mai scăzut de angajare s-a înregistrat la cursanţii din domeniul comercial, deşi informaţiile din piaţa muncii spun că, în aceste domenii, oamenii calificaţi se află la mare căutare. 

Dintre cele 329 de persoane care au participat la cursurile de calificare organizate de FDP, 90% au obţinut diploma recunoscută în România şi Uniunea Europeană. Jumătate din numărul celor înscrişi sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 25-45 de ani, iar tinerii de până la 25 de ani au fost cel mai puţin interesaţi de calificarea profesională (doar 14% din totalul participanţilor). 

'Mulţi dintre cei care au apelat la noi aveau nevoie de mai multă încredere în ei pentru a-şi căuta activ un loc de muncă. Consilierea le-a dat această încredere, iar cursurile au făcut ca angajatorii să fie mulţumiţi de personalul calificat de noi. De asemenea, mai multe firme ne-au contactat atunci când au avut nevoie de personal. Mulţumită formatorilor şi echipei cursanţii au avut posibilitatea să participe la o formare de calitate, care a pus accentul pe practica în firme din domeniile de calificare. Raportul stabilit cu fiecare cursant în parte ne permite să spunem cu încredere că ştim pe cine recomandăm pentru angajare', a precizat Denisa Fleşner, reprezentanta FDP. 

Domeniile în care s-a oferit calificare prin acest proiect au fost din sectorul confecţii metalice şi auto, comercial, panificaţie, financiar-administrativ şi asistenţă la domiciliu (îngrijitor bătrâni la domiciliu). 

Cursurile de sculer matriţer şi de îngrijire bolnavi nu au putut fi organizate din cauza lipsei de interes a participanţilor, deşi angajatorii caută oameni calificaţi în aceste domenii. 

Valoarea proiectului a fost de 2,037 milioane lei şi a fost cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ