STUDIU: Veniturile grupării jihadiste Stat Islamic au scăzut cu 30% în ultimele nouă luni

| 18 apr, 10:37

Veniturile grupării jihadiste Stat Islamic (SI) au scăzut cu aproximativ 30% faţă de anul trecut, obligând organizaţia extremistă să introducă noi impozite în teritoriile aflate sub controlul său, între care şi o taxă pentru repararea antenelor parabolice, potrivit unui studiu publicat luni, relatează AFP.

"În martie 2016, veniturile lunare ale Stat Islamic au scăzut la 56 de milioane de dolari", a declarat Ludovico Carlino, analist şef la IHS Jane, institut specializat care publică în mod regulat rapoarte cu privire la teritoriile aflate sub controlul Stat Islamic. 

"La mijlocul anului 2015, totalul veniturilor lunare ale Stat Islamic se ridica la circa 80 de milioane de dolari (71 milioane de euro)", precizează analistul. 

Un raport al IHS, care se bazează pe informaţii preluate din mass-media sociale şi din surse prezente în Siria şi Irak, afirmă de asemenea că producţia petrolieră în zonele aflate sub controlul SI a scăzut de la 33.000 la 21.000 de barili pe zi. 

Aceste pierderi au de asemenea legătură cu loviturile aeriene lansate de Rusia şi coaliţia condusă de SUA. 

Aproximativ jumătate din veniturile SI provin din impozitări şi din confiscarea de afaceri şi de bunuri, potrivit raportului. Petrolul reprezintă 43% din acest total, restul provenind din traficul de droguri, vânzarea de energie electrică şi din donaţii, potrivit raportului. 

Potrivit IHS, Stat Islamic a pierdut circa 22% din teritoriul său în ultimele 15 luni şi nu a mai putut să-şi impună legea decât unui număr de 6 milioane de persoane, faţă de 9 milioane înainte. Astfel, veniturile sale fiscale s-au diminuat. 

"Stat Islamic şi-a crescut în prezent impozitele la serviciile de bază şi caută noi modalităţi de a obţine bani de la populaţie", afirmă cercetătorul. 

Potrivit IHS, grupul radical a introdus de asemenea amenzi pentru cei care nu răspund în mod corespunzător la întrebările cu privire la Coran, precum şi posibilitatea ca persoanele să plătească în numerar pentru a evita pedeapsa corporală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ