SUA recunosc legitimitatea noului parlament de la Chișinău. ”Alegerile trebuie respectate”

| 10 iun, 10:39

Departamentul de Stat al SUA a comentat ultimele evoluții politice de la Chișinău, punând accent pe legitimitatea alegerilor din 24 februarie și cerând respectarea voinței alegătorilor exprimată în acel scrutin. Este o nouă lovitură pentru oligarhul Vlad Plahotniuc, după ce UE a anunțat de asemenea că recunoaște guvernul legitim format sâmbătă.

SUA a recunoscut noul parlament de la Chișinău și cer respectarea rezultatului alegerilor, o susținere clară pentru guvernul condus de Maia Sandu, în ciuda rezistenței vechii puteri moldovene, controlate de Vlad Plahotniuc.

Mesajul a fost transmis de Departamentul de Stat al SUA.

„Statele Unite invită toate partidele moldovenești să manifeste reținere și să se pună de acord asupra acțiunilor viitoare prin dialog politic. Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără interferențe.

„Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”, se arată în comentariul Departamentului de Stat.

UE a declarat  duminică că este pregătită să colaboreze cu „Guvernul legitim” ales ieri la Chișinău.

Uniunea Europeană ia act de deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale, se spune într-o notă emisă de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini și Comisarul european pentru politica de extinere și vecinătate, Johannes Hahn.

În același context, se declară că Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitimat democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere.

„Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii R. Moldova”, mai menționează sursa. 

Având în vedere evoluțiile care au urmat deciziilor luate ieri de către Parlamentul R. Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la actuala criză politică.

Tot duminică, NATO a făcut apel la forțele politice moldovene să-și rezolve divergențele prin dialog, în spiritul respectării statului de drept.

Purtătorul de cuvînt al alianței Nord Atlantice a declarat duminică în cursul serii, potrivit unei declarații postate pe site-ul organizației că NATO „urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova.” În declarație se afirmă: „Facem apel la toate forțele politice din țară să dea dovadă de calm și reținere și să-și rezolve divergențele prin dialog, în spiritul respectului deplin al statului de drept.”

Declarația de la Bruxelles continuă: „Nato își reafirmă sprijinul permanent pentru R. Moldova în procesul de reformare a apărării și a instituțiilor de securitate. Nato și Republica Moldova sînt parteneri strînși de peste 25 de ani. Noi rămînem angajați față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ