SUA: Undă verde din partea Curții Supreme pentru ordinul executiv antiimigrație al lui Donald Trump

| 07 dec, 14:28

Curtea Supremă a SUA a autorizat luni aplicarea în totalitate a ordinului executiv în domeniul migrației emis de Donald Trump, o victorie pentru președintele american care a apărat această măsură controversată în numele luptei împotriva terorismului, relatează AFP.

Decretul, în cea de-a treia versiune, a făcut obiectul unei bătălii judiciare intense de la sfârșitul lunii ianuarie, cu mai multe răsturnări în prima instanță și în apel la diverse jurisdicții din țară.

Trump a justificat cele trei decrete prin motive de securitate națională, dar criticii și judecătorii care au blocat succesiv aplicarea documentelor i-au reproșat că a vizat fără motiv și în mod discriminatoriu zeci de milioane de musulmani.

Cea de-a treia versiune a textului, semnată la 24 septembrie, interzice permanent trecerea frontierei americane pentru cetățenii din șapte țări (Yemen, Siria, Libia, Iran, Somalia, Coreea de Nord și Ciad) și suspendă intrarea în țară responsabililor guvernamentali venezueleni.

Dar măsura a fost suspendată la 17 octombrie, cu o zi înainte de intrarea în vigoare, de către un judecător din Hawaii. Acesta a considerat că textul nu reușește să demonstreze de ce intrarea a peste 150 de milioane de cetățeni străini din țările în cauză "ar prejudicia interesele Statelor Unite". Un judecător din Maryland a blocat de asemenea măsura.

Guvernul, care a contestat aceste decizii, a obținut o primă victorie în noiembrie: o curte de apel din San Francisco a autorizat aplicarea sa parțială, exceptând "străinii care pot demonstra o relație autentică cu o persoană sau entitate din Statele Unite".

În hotărârea sa de luni, Curtea Supremă a autorizat aplicarea integrală a ordinului executiv, în așteptarea unor decizii ale instanțelor de apel. Două audieri sunt prevăzute pentru această săptămână: miercuri pentru decizia din Hawaii și vineri pentru cea din Maryland.

Casa Alba a salutat decizia celei mai înalte instanțe judiciare din SUA. "Ordinul executiv este legal și esențial pentru protecția țării", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului american, în timp ce ministrul justiției, Jeff Sessions, a salutat o "victorie importantă pentru securitatea poporului american".

În schimb, organizațiile pentru apărarea drepturilor refugiaților au criticat decizia Curții Supreme. "Este regretabil faptul că ordinul poate fi aplicat integral", a declarat Omar Jadwat, responsabil al Asociației de apărare a drepturilor civile ACLU, denunțând "prejudecățile antimusulmane ale președintelui Trump (care) nu sunt un secret".

Această hotărâre "va împiedica multe persoane eligibile (la intrarea în Statele Unite) să se alăture familiilor lor, să revină la studii sau la muncă ", a declarat la rândul său Mariko Hirose, responsabilă pentru Proiectul Internațional de Asistență pentru Refugiați (IRAP). Decizia va avea "consecințe devastatoare pentru acești oameni și pentru întreaga comunitate musulmană", a spus ea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ