Sulfina Barbu: Noua taxă guvernamentală pe deșeurile electrice va duce la scumpirea acestor echipamente

| 23 oct, 16:58

Vicepreședintele PNL Sulfina Barbu a declarat vineri, la Oradea, taxa de 20 de lei pe kilogramul de deșeuri electrice, pe care Guvernul vrea s-o instituie, va duce la scumpiri ale acestor echipamente, dar și la evaziune fiscală și neatingerea țintelor de reciclare.

'Este o sumă foarte mare. Conform informațiilor, doar 25% din totalul acestor echipamente puse pe piață au mers la reciclare. Începând cu anul 2016, obiectivul de reciclare și valorificare este de 40%. (...) Prin creșterea taxei la 20 de lei/ kg, ce se întâmplă? Am făcut un calcul: pentru un frigider de 50 kg — preț mediu de 1.000 de lei, obiectivul anual de valorificare va fi de 20 de kg. Deci gradul nerealizat prezentat de către ministerul mediului este cam de 15 kg. Care este impactul financiar? 15 kg înmulțit cu 20 de lei pe kg, 300 de lei pentru un frigider.

Asta înseamnă că această sumă va duce la scumpirea frigiderului cu 300 de lei. Deci o măsură introdusă de guvernul Ponta are impact asupra cetățeanului prin scumpirea echipamentelor de la vânzarea lor', a explicat Sulfina Barbu.

Consecințele viitoare pe care fostul ministru le prevede ar fi creșterea evaziunii fiscale în domeniul deșeurilor, producătorii nu-și vor mai atinge țintele de reciclare și implicit nici România, riscând să fie sancționată de CE.

Totodată, Sulfina Barbu a arătat că, potrivit raportului Curții de Conturi, doar 10% din sumele încasate la Fondul de mediu se folosesc pentru proiecte de mediu.

'Ne întrebăm unde sunt restul banilor. La sfârșitul anului 2014, de la Fondul de mediu, 430 de milioane de euro erau blocați la Trezorerie. Asta înseamnă că acești bani sunt folosiți de către Guvernul Ponta pentru finanțarea altor acțiuni. Și de aici putem să constatăm că Guvernul Ponta se laudă că are excedent bugetar prin nefolosirea banilor pentru proiecte de protecția mediului', a subliniat Barbu.

Sulfina Barbu și Lucia Varga, copreședinți ai Comisiei de Mediu, Ape și Silvicultură a PNL s-au întâlnit, la Oradea, cu reprezentanți ai asociațiilor neguvernamentale, ai mediului de afaceri, specialiștii de mediu și reprezentanți ai administrațiilor locale din regiunea de nord-vest a țării, în cadrul unei dezbateri pe marginea programului de guvernare al PNL, ce va fi revizuit la finele anului 2015, începutul anului 2016.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ