Summitul Trump-Kim Jong-un s-a încheiat cu un eșec. ”Nu am semnat nimic”. Motivul disputei

| 28 feb, 10:39

Donald Trump și Kim Jong-un nu au ajuns la un acord privind denuclearizarea peninsulei coreene, după un summit desfășurat la Hanoi, în Vietnam, și scurtat în mod neașteptat.

Casa Albă a anunțat joi că nu s-a ajuns la un acord între SUA și Coreea de Nord în urma celui de-al doilea summit dintre Donald Trump și Kim Jong-un.

Donald Trump a confirmat, ulterior, într-o scurtă declarație de presă: ”Nu ar fi fost o idee bună să semnăm ceva. Pur și simplu am plecat. Dar am petrecut aproape toată ziua cu Kim Jong-un”.

Președintele american a insistat că relația cu liderul nord-coreean este foarte puternică. ”Dar am decis să nu optăm pentru niciuna dintre variante”, a spus el.

Secretarul american de Stat a întărit spusele șefului său. ”L-am rugat să facă mai multe concesii. Nu era pregătit pentru asta. Aș fi vrut să avansăm mai mult, dar sunt totuși optimist”, a spus Mike Pompeo.

Motivul eșecului pare să fi fost legat de facilitățile nucleare de la Yongbyon.

Kim Jong-un era dispus să demoleze centrul nuclear în schimbul ridicării tuturor sancțiunilor. Trump a precizat că nu a fost dispus să facă acest lucru.

Trump a mai spus că discuțiile au vizat și o a doua uzină de îmbogățire a uraniului, și că liderul nord-coreean a fost surprins de informațiile deținute de partea americană.

Experții spuneau de altfel că, în afară de Yongbyon, nord-coreenii dispun de cel puțin alte două uzine de îmbogățire a uraniului

În același timp, liderul de la Casa Albă și-a exprimat speranța că Phenianul nu va efectua noi teste balistice sau nucleare.

Nu în ultimul rând, Trump i-a criticat pe predecesorii săi, despre care spune că nu au obținut nimic în negocierile cu Phenianul.

Cei doi președinți de stat au anulat o masă de lucru comună, precum și sesiunea de semnare a acordului. Donald Trump urmează să participe la o conferință de presă, cu două ore mai devreme decât era stabilit, transmite Realitatea TV.

Cu puțin timp înainte ca Donald Trump și Kim Jong-un să aibă un dejun de lucru, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a anunțat presa că negocierile s-ar încheia de fapt în 30-45 de minute.

Trump urmează să se deplaseze ulterior la conferința de presă, dar ceremonia comună de semnare a acordului pare să fie anulată. Casa Albă a transmis presei că cele două echipe de negociere lucrează în continuare.

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au declarat deschişi, joi, la ideea stabilirii unor birouri de legătură între ţările lor, într-un nou semnal al încălzirii relaţiilor dintre SUA şi Coreea de Nord, doi inamici istorici, relatează DPA şi AFP.

Întrebat la un briefing de presă la Hanoi în cadrul celui de-al doilea summit cu Trump dacă este pregătit ca Washingtonul să deschidă un birou de legătură la Phenian, liderul nord-coreean a spus, prin intermediul interpretului, că "este un lucru care merită salutat".

Trump a adăugat că ideea ca cele două ţări să se îndrepte spre stabilirea treptată a unor legături mai oficiale prin astfel de măsuri este "un lucru grozav".

Întrebat de asemenea dacă este pregătit pentru denuclearizarea Coreii de Nord, Kim a răspuns prin intermediul interpretului: "Dacă nu aş fi fost pregătit, nu m-aş fi aflat aici".

Afirmaţia lui Kim l-a făcut pe Trump său adauge: "Acesta ar putea fi cel mai bun răspuns pe care l-aţi auzit vreodată".

Trump și Kim Jong-un s-au întâlnit în Vietnam. Lumea își ține răsuflarea

Însă cele două părţi au poziţii divergente în privinţa sensurilor termenului denuclearizare, astfel că, întrebat şi despre posibile măsuri concrete, liderul nord-coreean a dat un răspuns vag: "Asta este ceea ce discutăm acum".

Trump s-a arătat încrezător în legătură cu negocierile cu Kim, dar le-a atras atenţia celor care speră la o rezolvare rapidă: "Nu înseamnă că o facem într-o zi, într-o întâlnire".

"Indiferent ce se întâmplă, în cele din urmă vom avea o înţelegere, iar asta este foarte bine pentru preşedintele Kim şi pentru ţara sa. Spre asta duce totul", le-a spus Trump jurnaliştilor.

"Am avut discuţii foarte productive. Relaţia este la fel de bună ca oricând - cred că chiar mai bună", a mai spus Trump.

Cei doi lideri, care au luat o pauză de la negocierile lor pentru a vorbi cu mass-media, se întâlnesc într-un hotel din Hanoi, însoţiţi de consilierii lor.

Anterior în cursul zilei de joi, când cei doi lideri au început a doua zi de discuţii, Trump a spus că "nu este nicio grabă" în a obţine un acord în legătură cu dezarmarea nucleară a Coreii de Nord.

"Viteza nu este importantă pentru mine. Este important să obţinem acordul cel mai bun. Aprecieze oprirea testelor", a mai afirmat Trump, făcând referire la suspendarea din 2017 de către Phenian a testelor nucleare şi cu rachete balistice intercontinentale.

Trump, care s-a întâlnit prima dată cu Kim în Singapore în iunie, devenind primul preşedinte american în funcţie care se întâlneşte cu un lider al Coreii de Nord, a adăugat că are un "mare respect pentru preşedintele Kim" şi că "atunci când ai o relaţie bună, multe lucruri bun se întâmplă".

Kim şi-a exprimat la rândul său optimismul în legătură cu negocierile cu Trump, spunând prin intermediul interpretului: "Sper că putem ajunge la o concluzie bună şi îmi voi da toată silinţa pentru a aduce rezultate bune".

"Am făcut multe eforturi până acum, iar acum credem că este momentul să fim împreună la Hanoi şi să avem acest dialog minunat", a adăugat Kim, în briefingul de presă de la Hotelul Sofitel Legend Metropole din Hanoi, unde cei doi lideri s-au întâlnit începând de miercuri.

Preşedintele american şi-a reiterat opinia că Phenianul poate deveni o "putere economică" dacă cele două părţi vor ajunge la un acord în privinţa programului de arme nucleare al Coreii de Nord. "Cu puţin ajutor, cred că va fi foarte special", a adăugat Trump.

Cei doi lideri s-au întâlnit în privat miercuri seară pentru circa jumătate de oră într-o întrevedere cu uşile închise la respectivul hotel, după care s-au alăturat unui grup mic de consilieri şi interpreţi pentru dineu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ