Szilagyi Zsolt: Ideea regionalismului, semnul normalităţii pentru care cer parteneriatul minorităţilor

| 09 oct, 2014

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Ideea regionalismului este semnul normalităţii pentru care cer parteneriatul tuturor minorităţilor a declarat joi seară candidatul PPMT la alegerile prezidenţiale Szilagyi Zsolt, la un forum organizat la Oradea.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. 'Din deplasările şi discuţiile cu oamenii purtate până în prezent, a reieşit că este evident pentru toţi că trebuie să schimbăm ceva dacă vrem să ridicăm Ardealul. Nimeni nu mi-a spus că nu este de acord cu ideea de a reprezenta interesele Transilvaniei, ale unei regiuni europene, în politica naţională sau europeană. (...) Programul nostru de modernizare este regionalismul european, similar celor din ţări precum Austria, Germania, Belgia sau Elveţia. Eu vreau să producem o sută de unităţi şi să dăm 30 la Bucureşti, şi nu să dăm opt din zece, pentru care trebuie să mai stăm şi cu mâna întinsă. O regiune bogată face o ţară bogată. Mă întreb unde ar ajunge Transilvania dacă banii ardelenilor ar rămâne aici. (...) Ideea regionalismului este semnul normalităţii pentru care cer parteneriatul tuturor minorităţilor, pentru că astfel cu toţii ne vom simţi acasă,' a spus candidatul PPMT. 

Szilagyi Zsolt şi preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, au avansat ideea înfiinţării unei noi formaţiuni politice care s-ar putea numi Partidul Ardelenilor, ori a unui Partid al Românilor din Transilvania. Ei au amintit de Partidului Moldovenilor care după ce a câştigat în alegerile din Iaşi a fost asimilat în PSD. 

Invitată special la eveniment, scriitoarea Angela Tocilă a susţinut, în context, că există un interes al înfiinţării unui partid al ardelenilor, dar a remarcat lipsa de iniţiativă în acest sens.

''Eu cred că există interes în acest sens, al înfiinţării unui partid al ardelenilor, dar nu există iniţiativă. Dar sunt absolut convinsă că ar fi un succes în Transilvania. (...) Sunt româncă, dar înainte de toate sunt ardeleancă. Nu militez pentru dezmembrarea statului român, poate nu îndrăznesc să o fac nici pentru federalizare, dar îndrăznesc să militez pentru autonomia financiară a tuturor provinciilor istorice, pentru că am convingerea că nu există altă şansă să prosperăm altfel,'' a spus Angela Tocilă.

Candidatul PPMT la alegerile prezidenţiale a mărturisit că scriitoarea, cunoscută pentru ''Scrisoarea unei ardelence către România'', este un exemplu pentru el, ''o locomotivă a schimbării gândirii, a mentalităţilor''. 

La forumul organizat de PPMT au participat aproximativ o sută de oameni, Evenimentul s-a desfăşurat în sala mare a Primăriei Oradea. Multe întrebări, puse în limba română sau maghiară, ale celor prezenţi şi-au primit răspunsul din partea organizatorilor: candidatul PPMT la alegerile prezidenţiale Szilagyi Zsolt, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, Csomortany Istvan, lider PPMT Bihor sau Zatyko Gyula, preşedintele PPMT pe regiunea Partium-Oradea

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ