Ţara din Europa care va putea supravieţui FĂRĂ gaz rusesc

| 21 oct, 2014

Lituania va putea să supravieţuiască fără gazul rusesc după ce terminalul său de gaz natural lichefiat (GNL) va începe să funcţioneze în curând, redesenând harta energetică pentru statele baltice, a declarat marţi preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, relatează Reuters.

Terminalul maritim pentru importul de GNL în portul Klaipeda urmează să fie inaugurat la 27 octombrie, punând capăt monopolului privind alimentarea deţinut de gigantul rus Gazprom şi izolării de pieţele globale ale gazului. Livrările comerciale sunt programate să înceapă după ce terminalul va fi testat, la începutul lui 2015.

Importul de gaz natural lichefiat cu nave-cisternă nu doar că va asigura securitatea energetică a Lituaniei, dar va transforma relaţiile cu fostul stat-conducător din timpul URSS, Rusia, a afirmat Dalia Grybauskaite într-un interviu pentru Reuters.

'Ne va acorda multă autoritate şi libertate în luarea deciziilor. Nimeni nu va putea să ne şantajeze sau să ne forţeze să plătim preţul politic. Iar acesta este cel mai bun rezultat', a spus ea de la biroul său din Vilnius.

Lituania va putea să-şi asigure toate nevoile de gaz pentru cele trei milioane de locuitori şi să livreze GNL şi vecinilor său baltici, Letonia şi Estonia.

'Nu vom mai fi dependenţi de Gazprom. În cazul unor întreruperi la alimentarea cu gaze, terminalul nostru va putea fi folosit şi va putea asigura circa 90% din nevoile de alimentare cu gaze ale celor trei state baltice', a declarat Grybauskaite.

Terminalul va avea capacitatea de a furniza 4 miliarde de metri cubi pe an, în timp ce consumul total al celor trei state baltice este sub 5 miliarde de metri cubi. Pentru a le putea oferi gaze celorlalte două state baltice, Lituania va trebuie să-şi modernizeze conductele spre Letonia, modernizare aşteptată a se încheia până la sfârşitul lui 2015.

Într-o primă fază, Lituania intenţionează să cumpere 0,54 miliarde de metri cubi de gaze pe an, suficient pentru a acoperi aproximativ un sfert din nevoile sale de gaze, de la compania Statoil din Norvegia.

Contractul pe termen lung al Lituaniei cu Gazprom va expira la sfârşitul anului 2015.

'Vom avea un acord cu Gazprom numai dacă vor schimba modul de calculare a preţului, dacă va exista un preţ cu livrare imediată şi dacă vor participa pe picior de egalitate cu alţii pe piaţa gazelor', a spus Grybauskaite.

În cazul în care Gazprom va întrerupte livrările, Lituania va căuta să cumpere mai multe încărcături GNL de pe piaţă şi are deja rezerve pentru o lună la depozitul subteran Incukalns din Letonia, a mai spus Dalia Grybauskaite.

'Prin urmare, nu ne mai pasă (de întreruperile de gaz ale Rusiei). Nu sunt îngrijorat în legătură cu alimentările de gaz pentru iarna care vine, cel puţin pentru Lituania', a adăugat ea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ