Iohannis ar mai lua de la ruși... gaze!

| 26 sep, 2014

Klaus Werner Iohannis nu își dorește ca România să devină independentă energetic și propune să continuăm să importăm energie și gaze din Rusia. Acesta este mesajul pe care candidatul ACL la prezidențiale îl transmite românilor îngrijorați de anunțurile companiilor rusești privind reducerea cantității de gaze exportate spre România.

Klaus Iohannis declara pe 15 septembrie, la TVR, că politica energetică ține de domeniul securității, iar România trebuie să își rezolve problema energiei pe plan intern, “găsind resurse alternative sau importând”.

România importă anual din Rusia aproximativ 10% din cantitatea de gaze naturale consumate, restul fiind asigurat din producţia internă. Această situație implică un grad de risc pentru țara noastră, care poate fi supusă unor presiuni de către companiile rusești.

Citeşte şi: Ponta vrea independenţa energetică a României şi Moldovei. Ce vrea Iohannis?

Fiind practic împotriva proiectului independenței energetice a României, Iohannis s-a declarat în mod constant împotriva utilizării tehnologiilor americane moderne și sigure pentru mediul înconjurător privind extragerea gazelor de șist, în primul rând folosind argumente de natură electorală și amplificând teama cetățenilor față de această resursă – o temă susținută și de propaganda rusească.

Totuși, acesta a nuanțat spunând pe parcursul anului că este de acord cu explorarea realizată de Chevron și alte companii din SUA, dar și nu cu exploatarea resurselor, ceea ce lasă de înțeles că ar prefera implicarea altor companii în acest domeniu – poate chiar Gazprom.

Citeşte şi: Iohannis alege dependenţa energetică

Pe 10 octombrie 2013, Iohannis a declarat pentru Agerpres că începerea explorării gazelor de șist din localitatea vasluiană Siliștea de către compania americană Chevron este “un lucru excepțional de bun”, dar pe 6 august anul acesta candidatul ACL a precizat că „explorarea e bine să fie făcută, pentru că e vorba de resursele ţării şi trebuie să ştim ce avem. Pe de altă parte, exploatarea trebuie să mai aştepte.”

Din fericire, strategia României de acum este să devină imună la acțiunile de șantaj întreprinse de Rusia și să mențină prețurile la gaze cât mai scăzute. În acest sens, Guvernul a prelungit recent calendarul de negociere a liberalizării preţurilor până în 2021, decizie acceptată de experţii FMI şi de cei ai Comisiei Europene. Acest lucru înseamnă că prețurile la gaze vor rămâne mici și românii nu vor fi nevoiți să se sacrifice pentru a-și asigura căldura în locuințe la iarnă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ