Tăriceanu: Nu am expertiză pe accize, eu am expertiză pe contra-accize

| 31 mar, 2014

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni, în legătură cu introducerea accizei pe carburant, că orice taxă adăugată trebuie suportată până la urmă de contribuabil, însă trebuie făcută totuşi o alegere, dacă 'dorim mai mult din partea statului să facă sau ne mulţumim cu cât avem'.

"Trebuie să facem, totuşi, o alegere, dorim mai mult din partea statului să facă sau ne mulţumim cu cât avem. Cetăţenii îşi pun în mod întotdeauna legitim întrebarea cât de eficient sunt cheltuiţi banii. Aici este o lungă şi complicată problemă şi sigur că răspunsul meu nu poate să fie favorabil. Observ şi eu, ca şi ceilalţi cetăţeni, că de multe ori banul public este prost cheltuit, este irosit, este furat datorită corupţiei care există. Aici este obligaţia Guvernului şi cred că va întreprinde toate demersurile necesare astfel încât cheltuirea banului public să se facă în mod corect, judicios şi avem obligaţia, şi noi ca legislativ şi executivul în primă instanţă, să dea o socoteală foarte exactă asupra modului în care se cheltuiesc banii publici şi lucrul acesta este obligaţia tuturor guvernelor în toate ţările democratice", a afirmat Tăriceanu la finalul şedinţei Biroului Permanent, citat de Agerpres.

Întrebat ce părere are despre introducerea accizei suplimentare la carburant, având în vedere expertiza pe care o are, Tăriceanu a răspuns, ironic : 'Nu am expertiză pe accize, eu am expertiză pe contra-accize'.

Chestionat dacă Guvernul se poate descurca şi fără introducerea acestei accize pe carburant şi dacă preşedintele Traian Băsescu are dreptate atunci când îi cere premierului să renunţe la această măsură, preşedintele Senatului s-a întrebat dacă s-ar putea ca Guvernul să se descurce fără niciun fel de impozit.

'Depinde ce vrea să îşi propună să facă. Noi trebuie să hotărâm. Există câteva propuneri care au fost aprobate şi anunţate de premier şi anume, de la jumătatea anului, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajator. Este, de asemenea, propunerea care a fost agreată de anulare a impozitului pe profitul investit. Trebuie să ţinem cont că aceste măsuri de stimularea economiei presupun o diminuare a veniturilor la buget şi aceste venituri în minus trebuie compensate într-un fel. Pe de altă parte, există permanent o dorinţă legitimă de a se finanţa în plus lucrările de infrastructură de transporturi. Aceste lucruri necesită bani în plus. Nu s-a rezolvat până acum această dilemă, să cheltuim mai mult şi să încasăm mai puţin. Trebuie într-un fel compensate. Sigur, orice taxă adăugată este un lucru care trebuie suportat, până la urmă, de contribuabil, iar acest lucru nu este tocmai plăcut', a spus Tăriceanu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ