Tăriceanu: Obiectivele anchetei în cazul Coldea - extrem de vagi

| 13 ian, 19:28

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmă că obiectivele anchetei SRI în cazul Florian Coldea sunt "extrem de vagi", iar opinia publică românească aşteaptă să vadă în ce măsură a contribuit Serviciul Român de Informaţii, prin acţiunea sa sau prin pasivitatea sa, la transformarea României în "stat mafiot".

"Am luat notă de comunicatul oficial al SRI, care ne-a adus la cunoştinţă suspendarea temporară din funcţie a prim-adjunctului SRI, generalul-locotenent Florian Coldea, şi demararea unei anchete interne prin "constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale". În ultimii aproape trei ani, în ciuda riscurilor şi presiunilor la care am fost supus şi în ciuda faptului că am fost aproape singur pe acest front, am militat în mod consecvent pentru respectarea şi revenirea la principiile democraţiei şi statului de drept, abandonate în mod premeditat de fostul preşedinte al României în mandatele sale", a declarat Tăriceanu, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES. 

În opinia sa, "în ultimii 12 ani, România a devenit, aşa cum recunoaşte chiar Traian Băsescu, un stat mafiot, în care unele instituţii de forţă şi unele componente ale puterii judecătoreşti au fost transformate în instrumente politice şi de muşamalizare a unor ilegalităţi grave, comise la cel mai înalt nivel şi în anturajul acestuia". 

"Am reluat aceste idei pentru că obiectivele anchetei demarate, aşa cum sunt ele prezentate în comunicatul SRI - "verificarea eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale" - sunt extrem de vagi. Controlul respectării deontologiei de către toţi angajaţii SRI este o sarcină permanentă a conducerii Serviciului şi a compartimentului specializat şi nu doar atunci când apar în spaţiul public dezvăluiri incomode şi compromiţătoare", subliniază Tăriceanu. 

Potrivit preşedintelui Senatului, obiectivul anchetei iniţiate de directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Helvig, ar trebui să se refere la transformarea României în stat mafiot. 

"Cu siguranţă, este important să ştim dacă prim-adjunctul SRI a respectat regulamentele interne, dar, dacă ţinem cont de transformarea României în "stat mafiot", proces în care SRI a avut în cel mai bun caz atitudinea unui spectator, excursiile plătite sau nu de către generalul Coldea apar ca subiecte minore. Opinia publică românească, mass-media şi aliaţii noştri aşteaptă să vadă în ce măsură a contribuit SRI, prin acţiunea sa sau prin pasivitatea sa, la transformarea României în "stat mafiot", în ce măsură SRI şi-a abandonat misiunile legale în favoarea unor acţiuni politice partizane, unele chiar împotriva fundamentelor democraţiei şi statului de drept, cazuri concrete când justiţia a fost transformată în câmpul tactic al SRI. Acesta trebuie să fie obiectivul anchetei iniţiate de directorul SRI, Eduard Helvig", a precizat Călin Popescu-Tăriceanu. 

El adaugă că la acest obiectiv va contribui noul Parlament şi speră că şi preşedintele României. 

"Sunt conştient de faptul că am propus un obiectiv ambiţios, dar este ceea ce ne-a arătat electoratul că aşteaptă după alegeri. La îndeplinirea lui va contribui şi noul Parlament şi îmi doresc foarte mult să ni se alăture şi preşedintele României, care are atribuţii constituţionale consistente în acest domeniu, mai ales în cadrul CSAT. Dacă nu o va face, sunt sigur că va fi drastic sancţionat de electorat. În calitatea mea de preşedinte al Senatului şi preşedinte ALDE, voi folosi toate pârghiile legale şi întreaga mea influenţă politică pentru atingerea obiectivului de mai sus", a precizat Tăriceanu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ