Tăriceanu şi Ponta depun o iniţiativă care transpune Directiva europeană privind asigurarea unui proces echitabil

| 23 mai, 16:02

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi fostul premier Victor Ponta vor iniţia şi depune la Parlament o iniţiativă legislativă care să transpună Directiva europeană care se referă la asigurarea condiţiilor unui proces echitabil.

"Guvernul a hotărât să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală nu numai pe articolele pe care CCR le-a declarat neconstiuţionale. Am auzit voci în spaţiul public care au spus că este foarte bine, pentru că Parlamentul tărăgăna această chestiune. De Senat au trecut, erau la Cameră, nu vreau acum să arăt cu degetul către colegii de la Cameră, vreau să vă spun că legislaţia prevede că dacă în 45 de zile nu se face modificarea legislativă atunci articolele declarate de Curte neconstituţionale nu mai pot să fie folosite în legislaţie. Deci nu este o situaţie, să zicem, de vid legislativ sau de impas. Astăzi discutam cu domnul Ponta, fiecare în calitate de senator şi deputat, dar având o experienţă politică şi în calitate de foşti prim-miniştri şi am constatat că Guvernul s-a grăbit să modifice 140 de articole din cele două coduri, dar nu a ţinut cont de Directiva europeană care se referă la necesitatea asigurării condiţiilor unui proces echitabil şi a dreptului la prezumţia de nevinovăţie. După cum ştiţi, Directivele Comisiei Europene sunt obligatorii a fi implementate, această sarcină revine Guvernului şi Guvernul cu această ocazie ar fi trebuit să implementeze şi Directiva europeană şi nu a făcut-o. Am discutat cu domnul Ponta şi propunerea pe care a făcut-o şi eu o susţin este să facem o propunere legislativă, noi, Parlamentul, pentru transpunerea acestei Directive europene", a declarat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului. 

La rândul său, fostul premier Victor Ponta a arătat că nu cunoaşte niciun caz în care Guvernul să refuze să implementeze o Directivă europeană importantă. 

"Dacă doamna Prună şi Guvernul din care face parte consideră că drepturile sunt un lux, atunci noi doi, senator şi deputat, imediat ce revine Parlamentul, pe 6 iunie, vom depune iniţiativa legislativă care practic transpune ce a zis Directiva europeană. Practic, e prima dată după intrarea în UE a României când trebuie să facem aşa ceva. Am apelat la domnul Tăriceanu pentru că are calitate de preşedinte al Senatului şi are un aparat tehnic care e capabil să ne sprijine în aşa fel încât legea de transpunere să fie corectă. La Camera Deputaţilor, din păcate, nu cred că găsim sprijinul necesar", a arătat Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ