Tăriceanu: Suspendarea este o acţiune posibilă. Dacă preşedintele o provoacă, să-şi asume consecinţele

| 28 dec, 12:18

Călin Popescu Tăriceanu a explicat, miercuri, că membri coaliţiei PSD-ALDE îşi doresc evitarea unei crize politice şi că, pentru a evita un astfel de lucru, este necesar ca preşedintele Klaus Iohannis să respecte votul şi Constituţia.

Preşedintele Senatului a avertizat că suspendarea este o acţiune posibilă, nedorită de PSD-ALDE, dar care va fi pusă în practică dacă Iohannis o provoacă. Tăriceanu nu a precizat dacă în urma discuţiilor de astăzi va fi făcută o nouă propunere de premier, menţionând că una dintre soluţiile preconizate este aceea a constituiri unei comisii comune a Parlamentului care să analizeze situaţia şi să decidă dacă acţiunile lui Klaus Iohannis depăşesc sau nu cadrul Constituţional.

Principalele declaraţii ale lui Călin Popescu Tăriceanu:

„Vom face tot posibilul pentru evitarea unei crize politice, însă vreau să fiu foarte clar, preşedintele nu poate să desconsidere votul şi Constituţia. Prin urmare, preşedintele trebuie să ştie că în aceste condiţii suspendarea este o acţiune posibilă, pe care nu ne-o dorim, dar dacă o provoacă, atunci trebuie să-şi asume consecinţele”

„Mi-e greu să vă spun în acest moment. Aceste variante, toate variantele posibile pentru evitarea unei crize politice le vom discuta şi după aceea vi le vom anunţa”

 

„Recomandarea pe care o fac preşedintelui este să respecte rolul pe care i-l conferă constituţia şi votul cetăţenilor. Nu se poate ca într-o democraţie parlamentară cetăţenii să voteze într-un fel şi preşedintele să îşi dorească altceva. Poate să îşi dorească la nivel personal, dar nu poate să desconsidere rezultatul votului popular”

„Soluţia pe care o preconizăm este crearea unei comisii comune a Parlamentului, formată din membri ai Senatului şi ai Camerei, care să analizeze această situaţie (...) Aici este o chestiune mai simplă. Am să vă explic ceva. Constituţia nu este un fel de abecedar de reguli politice. Ea cuprinde norme, reguli care sunt comun acceptate şi care, în momentul în care au fost incluse în Constituţie, nimeni nu şi-a imaginat că va veni un preşedinte care să se joace la limită cu aceste reguli şi să încerce să dea o interpretare originală rolului constituţional al preşedintelui într-o democraţie parlamentară. Noi ne confruntăm astăzi cu această situaţie. Constituţia nu este numai o carte juridică, ea conţine norme de comportament politic. ”

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ