Teodorovici a anunţat câţi bani pierde România la o absorbție de 80% a fondurilor europene

| 08 oct, 13:13

România va pierde patru miliarde de euro din fondurile europene aferente perioadei de programare 2007 - 2013, dacă ajunge la o absorbție de 80%, iar situația s-ar putea repeta în exercițiul financiar următor, dacă nu se schimbă oamenii din instituțiile responsabile, a avertizat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferință pe teme de construcții.

"Am spus, în cadrul unei conferințe pe teme de infrastructură mare, că, în oarecare măsură, în exercițiul financiar următor am putea avea un parcurs similar cu cel pe care îl încheiem în acest an. Uitându-mă la oamenii care sunt în structurile care implementează proiectele, pe transport în special, mă întrebam de ce, dacă de-a lungul timpului se schimbă conducerea ministerelor, rezultatele sunt aceleași. Explicația este că problema o reprezintă cei care sunt implicați în mod direct în necesarul de zi cu zi în aceste companii și în special pe contracte. (...) Din păcate, România va pierde foarte mulți bani la finalul acestui ciclu financiar. Această pierdere are multe efecte negative. Proiectele nefinalizate trebuie finanțate din două surse: fie din noul exercițiu financiar 2014 — 2020, fie din bugetul de stat", a explicat Teodorovici, citat de Agerpres.

Citeşte şi:  Rata absorbției fondurilor europene a ajuns la aproape 57%, în septembrie

Potrivit acestuia, la o absorbție de 80%, pierderile la finalul exercițiului 2007 — 2013 doar din alocările europene se ridică la patru miliarde de euro.

Ministrul a adăugat că, începând de săptămâna viitoare, va verifica toate contractele în derulare, iar firmele care nu au respectat condițiile contractuale vor fi scoase din contractele respective.

În plus, ministrul a dat asigurări că acele patru proiecte de legi referitoare la achizițiile publice vor fi trimise în Parlament spre aprobare până la finalul acestei luni, astfel încât să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, legislația secundară va trebui finalizată până la sfârșitul anului, iar legislația terțiară va trebui să reprezinte "un îndrumar util în ceea ce privește achizițiile publice", pentru toate firmele care vor să se implice în astfel de proiecte, a subliniat ministrul Finanțelor.

Pe de altă parte, Teodorovici a subliniat faptul că, până acum, nu legislația a reprezentat principala problemă în achizițiile publice, ci lipsa de cunoștințe și birocrația excesivă din instituțiile responsabile. Pe viitor, ministrul susține că trebuie să se pună accentul pe trei faze principale în derularea proiectelor și anume: pregătirea documentației de atribuire, evaluarea achiziției (conform noii legislații) și derularea contractelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ