Teodorovici anunţă cel mai mare buget din istoria României, peste o mie de miliarde

| 13 dec, 13:57

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a anunţat că bugetul de stat pentru 2019 va depăşi, pentru prima dată în istoria României, o mie de miliarde de lei. În aceste condiţii, a mai spus el, anul viitor va fi unul al investiţiilor.

"Facem istorie. Avem circa 1.022 miliarde PIB estimat pentru anul viitor. Trebuie să fie un buget bine dezbătut pentru a arăta de unde vin banii, unde se duc, mai ales pe zona de investiţii. Mizăm pe o creştere economică de 5,5%. Vrem să mergem pe un deficit mult mai scăzut decât în 2018. Este o obligaţie pe care o asumăm faţă de Comisia Europeană, faţă de structurile internaţionale", a afirmat Teodorovici, într-o emisiune TV.

Ministerele care vor beneficia cel mai mult de acest belşug bugetar vor fi cel al Educaţiei, care ar urma să beneficieze de o repartiţie bugetară de 15% din PIB, şi cel al Sănătăţii, cu o repartiţie de 8%.

Teodorovici a mai precizat că instituţiile bugetare vor primi bani în funcţiie de modul în care fiecare ordonator de credite îşi va justifica acţiunile pentru anul următor.

"Am purtat nişte discuţii pe zona de infrastructură mare, de transport în special, astfel încât să ştim clar ce facem anul viitor şi lumea să înţeleagă exact care este stadiul fiecărui proiect în parte şi să ne poată contabiliza după ceea ce spunem foarte clar pe fiecare tronson de autostradă, drum expres, cale ferată sau altceva", a arătat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a comentat şi ipoteza unei întârzieri a adoptării bugetului, ca urmare a suspendării şedinţei CAST de marţi, în condiţiile în care bugetul nu poate fi aprobat fără acordul Consiliului.

"Peste CSAT, Parlamentul este totuşi suveran, din punct de vedere al bugetului. Adică şi un aviz în CSAT poate fi discutat, comentat şi votat poate într-un alt fel", a afirmat Eugen Teodorovici.

Tag-uri: teodorovici
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ