Teodorovici: România se află în acest moment la o rată de absorbție a fondurilor europene de 51,81%

| 08 ian, 18:51

România se află în acest moment la o rată de absorbție a fondurilor europene de minim 51,81%, sumele de la UE intrate în țară în ultimii doi ani și jumătate ridicându-se la peste 12 miliarde de euro, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

"Astăzi ne aflăm la o rată de absorbție de minim 51,81 %. Și în cei doi ani și jumătate avem o absorbție de 43,28%, față de primii cinci ani și jumătate în care gradul de absorbție a fost, practic, de 7-8%. Ca și sume intrate în România în cei doi ani și jumătate putem spune astăzi că avem peste 12 miliarde de euro, din care opt miliarde de euro sunt avansuri, diferența fiind sumele pe care Comisia le-a rambursat României ca urmare a plăților efectuate în țară ", a declarat ministrul Fondurilor Europene la prezentarea pe tema situației absorbției fondurilor europene.

Teodorovici a adăugat că România mai are de încasat de la Comisia Europeană încă 1,3 miliarde de euro, sume pe care CE nu a apucat până la finalul lui 2014 să le remită țării noastre, în baza facturilor trimise spre decontare.

"Ca și nivel pentru 2015, an în care se închide actualul cadru financiar și începe practic implementarea următorului cadru financiar, estimăm, într-adevăr, un nivel de absorbție de până la 80%. Asta va cere un efort susținut din partea întregii administrații, și centrală și locală și, desigur, din partea beneficiarilor care trebuie să aducă facturi spre decontare ", a spus ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici a adăugat că din analiza absorbției fondurilor europene rezultă, printre altele, că "toate programele sar ușor de 50%, ceea ce este un lucru foarte bun".

"Pot să constat foarte clar că cele două programe operaționale care au fost cu cele mai multe probleme, și anume cel legat de capital uman și cel de competitivitate, sunt cele care arată foarte clar că nu doar piața a început să se miște, ci a început să se miște pentru că sistemul s-a schimbat, a fost o flexibilizare a sistemului", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici a adăugat că, față de perioada 2007-2012, în ultimii doi ani s-a înregistrat o creștere de 236% a sumelor rambursate de către Comisia Europeană către un stat membru al UE.

"Ceea ce cu siguranță se va întâmpla și în 2015 pentru a ne atinge acest nivel de 80% grad de absorbție", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici a precizat că statul român a asigurat pentru cofinanțarea proiectelor europene și pentru plata la zi la facturilor peste 15 miliarde de lei de la bugetul de stat, sume avansate în primă fază de România și, ulterior, rambursate de Comisia Europeană.

Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că pentru următorul cadru financiar 2014-2020 pe lângă aprobarea acordului de parteneriat încheiat cu CE România are deja câteva programe operaționale aprobate.

"Cel de capital uman urmează să fie aprobat în luna ianuarie, sperăm noi, este deja închisă discuția cu cei de la CE, urmând doar a fi trimisă decizia de aprobare. Cel de competitivitate este deja aprobat de Comisie, este emisă decizia, la fel cel pentru asistență tehnică și cel pentru persoane dezavantajate. Celelalte două programe operaționale, să spunem de fond, cel de infrastructură mare și cel regional urmează să fie aprobate spre noi în prima parte a anului 2015, fapt care nu ne oprește, însă, a lansa proiectele spre finanțare", a declarat Teodorovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ