Teroare în Germania: Schimb de focuri într-un mall din Munchen. Sunt mai mulţi morţi

| 22 iul, 19:54

Focuri de armă au fost semnalate, vineri după-amiază, într-un centru comercial din oraşul german Munchen, anunţă surse citate de presa germană.

UPDATE 08.10 Autorul atacului de la Munchen, în sudul Germaniei, care a făcut nouă morți este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt în acest stadiu "complet necunoscute", a afirmat sâmbătă șeful poliție locale, scrie AFP.

"Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen", care nu era cunoscut de serviciile de poliție și trăia "de multă vreme" în capitala Bavariei, cu dublă cetățenie germană și iraniană, a declarat Hubertus Andrae în cursul unei conferințe de presă. 

"Motivațiile rămân deocamdată complet necunoscute", a adăugat el. Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba.

Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă.

O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis.

După ce s-a instutuit alerta, autorităţile au cerut cetăţenilor din Munchen să evite zona centrului comercial, precum şi locurile publice din oraş, întrucât situaţia este incertă. Focul a fost deschis inițial într-un restaurant Mc Donald s, de lângă centrul comercial. Gara Centrală a fost evacuată, iar transportul public a fost suspendat, din raţiuni de securitate.

UPDATE 02.59 Informația a fost confirmată și de BBC. Atentatul a fost pus la care de către un bărbat care s-a sinucis după masacrul provocat. Nu se știe încă motivul acestui atentat, a anunțat Poliția. Totodată, se cere cetățenilor să nu mai publice pe rețelele de socializare fotografii ale victimelor: ”Încetați să mai faceți asta! Arătați respect!”, se arată în mesajul de pe Twitter.

UPDATE 02.21 Poliția a anunțat că au găsit o persoană care s-a sinucis, despre care se crede că este atacatorul. Se presupune că acest ar fi acționat singur, potrivit informațiilor postate pe Twitter de Poliție. 

UPDATE 23:57 Poliţiştii au găsit un al nouălea cadavru, iar în acest moment se fac verificări pentru a stabili dacă trupul aparţine unuia dintre atacatori. Forţele de ordine au arătat şi că este posibil ca un individ să se fi sinucis.

UPDATE 23:53 Întrebat dacă este vorba despre un atentat terorist, un purtător de cuvânt al poliţiei a răspuns: „Dacă un bărbat cu o armă lungă într-un centru comercial deschide focul şi opt oameni sunt morţi, trebuie să luăm în considerare şi presupunerea că nu este o crimă obişnuită şi a fost un atac terorist".

Acesta a confirmat că forţele de ordine caută trei persoane şi a adăugat că ofiţerii primesc sprijin de la trupele de elită, dar nu au găsit încă arme.

UPDATE 23:40 Bilanţul victimelor a ajuns la ce puţin opt morţi, informează poliţia germană, pe contul oficial de Twitter.

UPDATE 23:31 Poliţia germană a transmis că atacatorii sunt încă liberi, informează Reuters.

Autorităţile i-au avertizat pe locuitori să rămână în case, în vreme ce străzile oraşului, al treilea cel mai mare din Germania, au fost închise, iar transportul public, suspendat.

Pe măsură ce forţele de ordine au ajuns la faţa locului, câţiva oameni au rămas în incinta centrului comercial Olympia: „Au fost trase multe focuri de armă, nu pot spune câte, dar au fost muşte", a declarat un vânzător al unui magazin care s-a ascuns într-o încăpere din spaţiul comercial. Femeia, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, a spus pentru Reuters că a văzut o victimă împuşcată pe podea care ar fi fost decedată sau rănită extrem de grav. Un alt lucrător comercial, Harun Balta, a spus pentru Reuters: „Încă suntem blocaţi în mall fără nicio informaţie, aşteptă poliţia să vină să ne salveze".

Între timp, o nouă imagine cu unul dintre presupuşii atacatori a fost publicată.

 

UPDATE 23.29 Potrivit televiziunii  NTV, în Munchen a fost instaurată starea de urgenţă. Germania a activat unitatea antiterorism CSG 9, relatează DPA.

UPDATE 23.14 Guvernul german a convocat o reuniune de urgenţă la cancelaria din Berlin în contextul atacului armat de la Munchen comis de trei atacatori şi care s-a soldat cu cel puţin şase morţi şi mai mulţi răniţi, relatează DPA şi Reuters.

Angajaţii cancelariei s-au deplasat la sediul guvernului pentru a urmări în timp real evenimentele de la Munchen şi a păstra legătura cu agenţiile relevante.

Cancelarul german Angela Merkel nu a fost prezentă la reuniunea de la sediul guvernului, potrivit unor surse din cadrul cancelariei.

Ministrul de interne Thomas de Maziere îşi întrerupe vacanţa ca urmare a atacului de la Munchen. Surse din guvernul german declaraseră anterior că De Maiziere se afla în avion în drum spre SUA, unde urma să-şi petreacă vacanţa şi că nu a fost încă informat despre evenimentele din Munchen.

Trei persoane care sunt căutate de poliţie au făcut "cel puţin şase morţi" şi "mai mulţi răniţi" în centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen. De asemenea, poliţia a anunţat că suspectează un atac terorist şi autorităţile au instituit "starea specială" cerându-le oamenilor să rămână în locuinţe.

Pe de altă parte, revista germană Focus a relatat, fără să citeze surse, că unul dintre atacatori s-a sinucis în apropierea mall-ului atacat. În acelaşi timp, postul de radio bavarez a anunţat că landul Baden-Wurttemberg a sporit prezenţa poliţiei pe străzi şi a trimis forţe speciale pentru a-i ajuta pe colegii din Munchen.

 

UPDATE 23.01 Pe Twitter au apărut imagini filmate în centrul comercial în care a avut loc vineri un atac terorist. Pe imagini se pot observa persoanele prezente în clădire cum merg cu mâinile ridicate și se întind pe jos.

Imagini din centrul comercial din Munchen unde a avut loc un atac armat

 

UPDATE 22.54 Poliția din Munchen pare depășită de situație și a solicitat ajutorul forțelor de ordine din statul vecin, Austria, aflat la doar 70 de km distanță, potrivit Bild.

Pericolul reprezentat de cei trei teroriști aflați în stare de libertate a creat panică în Munchen. Toate transporturile din Munchen au fost oprite, a fost evacuată Gara Centrală, iar stațiile de metrou închise.

"Traficul feroviar este suspendat în Gara centrală din Munchen, care a fost evacuată", a comunicat compania feroviară Deutsche Bahn.


UPDATE 22.47 Simpatizanţi ai grupării Statul Islamic (SI) şi-au exprimat bucuria pe reţelele de socializare după atacul armat care a avut loc vineri într-un centru comercial de lângă Stadionul Olimpic din capitala landului german Bavaria, Munchen, soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi, transmite Reuters.


"Slavă lui Allah, fie ca Allah să aducă prosperitate oamenilor noştri din Statul Islamic", se poate citi într-un mesaj în arabă pe un cont de Twitter cunoscut ca susţinător al SI. 

Atacul armat este al treilea act major de violenţă comis împotriva unor ţinte civile din Europa de Vest în ultimele opt zile. Atacurile anterioare din Franţa şi Germania au fost revendicate de Statul Islamic, iar poliţia din Munchen suspectează că a fost vorba despre un atac terorist. 

Autorităţile au evacuat o parte dintre persoanele aflate în centrul comercial, însă mai sunt numeroşi oameni care se ascund în interior. 

O purtătoare de cuvânt a poliţiei din capitala Bavariei a afirmat că s-au înregistrat morţi şi răniţi. "Credeam că avem de a face cu un atac armat violent", a adăugat ea. 

Postul german BR relatează că şase oameni şi-au piedut viaţa în atac şi că mulţi alţii au fost răniţi în atacul din centrul comercial. Anterior s-a difuzat o informaţie conform căreia Ministerul de Interne bavarez ar fi confirmat moartea a trei oameni, dar ulterior acesta a infirmat că a difuzat o astfel de informaţie. 

Deocamdată nu este clar cine a comis atacul, care a avut loc la mai puţin de o săptămână după ce un tânăr afgan a atacat cu toporul şi cuţitul pasagerii unui tren, tot în Bavaria, rănind patru dintre aceştia înainte de a fi ucis. Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul.

UPDATE 22:30 Cel puţin şase persoane au fost ucise în atentatul comis vineri după-amiază într-un centru comercial din Munchen, a transmis Poliţia germană, citată de agenţia DPA. Poliţia din Munchen a anunţat că „trei atacatori" sunt căutaţi în continuare în urma atentatului, părând să infirme informaţiile de presă privind sinuciderea unuia dintre ei.


De asemenea, Poliţia germană a negat că ar fi fost un alt incident armat în zona Stachus din Munchen.

UPDATE 22:28 Pe o nouă înregistrare cu unul dintre presupuşii atacatori, se aude cum individul strigă „Eu sunt german!".

 

 

UPDATE 22.27 CNN anunță că, victime ale atacului din Munchen sunt 6 morți și mai mulți răniți. Focuri de arma au fost auzite vineri in Olympia-Einkaufszentrum, un mare centru comercial din Munchen, anunta  postul de televiziune  Bayerischer Runfunk. Martori oculari, citati de postul  de televiziune amintit , au relatat ca s-a produs o puternica panica.La fata locului au venit imediat echipe de pompieri si un mare numar de politisti.

Corespondenta postului francez de televiziune BFMTV, citand surse ale politiei germane, a transmis in direct ca la centrul comercial in care au fo și mai mulți răniți.st lansate focuri de arama este in curs o vasta opertiune securitara.Un prim bilant facut public de politie anunta un mort si mai multi raniti. Un foarte mare perimetru de securitate a fost instituit in zona respectiva, iar centrul comercial era in curs de evacuare.

UPDATE 22.22 Mai mulți martori ai atentatului terorist din Munchen au declarat că cel puțin 3 atacatori au deschis focul asupra mulțimii, potrivit bbc.com.

Potrivit presei germane, poliția nu a reușit să prindă până în acest moment niciunul dintre aceștia. Cu toate acestea, Bild anunță, că unul dintre atacatori s-a sinucis.

Conform unui prim bilanț oficial, cel puțin 6 oameni au fost uciși.

Angela Merkel a convocat o celulă de criză, în timp ce în Munchen a fost decretată stare de urgență.

UPDATE 22.20 Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a avut o primă reacție legat de atacurile teroriste din Munchen, asigurând Germania de tot sprijin de care are nevoie pentru a face față acestei situații.

"Cum se știe au avut loc mai multe atacuri armate în Germania, dar încă nu știm cu exactitate ce se întâmplă acolo, dar evident inimele noastre sunt alături de cei care au fost răniți. Este încă o situație în desfășurare, iar Germania este unul dintre aliații noștri cei mai apropiați așa că le vor oferi tot suportul de care vor avea nevoie în a face față acestor circumstanțe".

 

UPDATE 22.07 Pe rețele de socializare a apărut un video în care se prezintă momentul în care unul dintre teroriștii implicat înt atacurile armate din Munchen, Germania, fuge dintr-un McDonalds une a tras mai multe rafale de armă.

Imagini cu momentul când unul dintre teroriștii din Munchen fuge de la locul comiterii unui atac

UPDATE 21.39 Poliţie: Atacul de la Munchen are caracter "terorist"

Poliţia germană consideră că atacul comis în centrul comercial din oraşul Munchen este de tip "terorist", informează site-ul agenţiei Reuters.

"Există suspiciuni că este vorba de un atac terorist", a transmis Poliţia din oraşul Munchen.

UPDATE 21.38 Trei indivizi înarmaţi, căutaţi după atacul armat de la Munchen

Cel puţin trei indivizi înarmaţi sunt căutaţi activ după atacul comis vineri în centrul comercial din Munchen, anunţă Poliţia germană.

Poliţia a explicat că, potrivit martorilor, trei indivizi înarmaţi au comis atacul în centrul comercial Olympia din Munchen.

Nu este clar dacă este vorba de un atac terorist sau de o serie de crime.

Autorii atacului sunt căutaţi activ de autorităţi.

UPDATE 21.36 In Berlin, Cancelaria Generala a fost inconjurata de forte de ordine si situatia se mentine sub control.

UPDATE 21.30 Atac armat în Munchen în această seară. Mai mulţi oameni au fost ucişi iar alţii sunt răniţi, potrivit presei germane.

(w500)

(w500) Atentatul

Poliţia recomandă oamenilor din Munchen să nu iasă din casă şi să evite locurile publice, întrucât atacatorii nu au fost încă prinşi.

De asemenea, martorii afirmă că ar fi vorba de trei persoane înarmate.

UPDATE  21:23 Căile ferate germane au anunțat evacuarea principalei gări din Munchen după atacul armat de la complexul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen soldat cu mai mulți morți și răniți și în care, potrivit poliției, au fost implicați trei atacatori, relatează DPA.

În același timp, departamentul de pompieri a anunțat că din informațiile pe care le deține nu s-au tras focuri de armă pe strada Stachus din centrul Munchenului, unde DPA relata anterior că populația s-a adunat și că au avut loc scene de panică.

De asemenea, poliția din Munchen susține că suspectează că atacul de la centrul comercial din Munchen a fost unul terorist.

UPDATE  21:14 Atac armat la Munchen: Trei persoane înarmate ar fi fost implicate

Poliția din Munchen a anunțat pe contul său de Facebook că martorii oculari au semnalat trei persoane înarmate care ar fi fost implicate în atacul de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic, relatează Reuters.

Potrivit unor martori oculari, pe lângî centrul comercial Olympia, s-ar fi tras focuri de armă pe străzile Hanauer și Ries.

Poliția cere populației să rămână acasă sau să caute adăpost în clădirile din apropiere.

O sursă din poliție citată de AFP invocă un bilanț de "probabil șase morți" și mai mulți răniți. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Bavaria a infirmat că instituția pe care o reprezintă ar fi confirmat moartea a trei persoane în atacul armat.

Potrivit DPA, în centrul orașului Munchen s-a stârnit panică în contextul în care populația s-a adunat în piața Stachus. Potrivit unui reporter al agenției germane de la fața locului, oamenii plâng și țipă. Polițiști puternic înarmați încearcă să mențină ordinea.

Pe de altă parte, Thomas Baumann, un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, a spus că poliția nu știe unde sunt atacatorii. "Încercăm să aducem situația sub control. Nu știm unde sunt atacatorii", a spus el.

Ziarul Muncher Abendzeitung a avansat un bilanț de 15 morți, iar televiziunea germană NTV a evocat zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din capitala bavareză.

Agenția de presă DPA a relatat că atacul a început la ora locală 17:52 (15:52 GMT), într-un restaurant fast-food, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al poliției din Munchen, Thomas Baumann.

Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial și a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcția unei stații de metrou.

Între timp, autoritatea de transport din Munchen anunță că a oprit circulația mai multor trenuri, tramvaie și autobuze după atacul armat.

UPDATE 21.03 Mai multi angajati ai centrului comercial din Munchen unde un atac armat este in desfasurare vineri seara stau in continuare ascunsi in interiorul mallului, potrivit unuia dintre angajati contactat de Reuters prin telefon.

Focuri de arma au fost trase vineri seara la un centru comercial din apropiere de stadionul olimpic din Munchen (sudul Germaniei), mai multe persoane fiind ucise, potrivit politiei. O operatiune de amploare a fortelor de ordine este in desfasurare. 

"Multe focuri au fost trase, nu pot sa spun cate, dar au fost multe", a declarat pentru Reuters, prin telefon, angajatul unui magazin din mall, care nu a dorit sa-si decline identitatea. 

"Toti oamenii de afara au intrat in fuga in magazin si am vazut doar o persoana cazuta la pamant care era ranita grav si care cu siguranta nu a supravietuit", a relatat el. 

"Nu avem alte informatii, stam doar ascunsi in spate, in camerele de depozitare. Niciun politist nu a ajuns la noi", a mai povestit acesta.

Autoritatile de transport din Munchen au anuntat ca au suspendat serviciile pe mai multe linii de tren, tramvai si autobuz.

UPDATE 21.02 Potrivit DPA, în centrul orașului Munchen s-a stârnit panică în contextul în care populația s-a adunat în piața Stachus. Potrivit unui reporter al agenției germane de la fața locului, oamenii plâng și țipă. Polițiști puternic înarmați încearcă să mențină ordinea.

Pe de altă parte, Thomas Baumann, un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, a spus că poliția nu știe unde sunt atacatorii. "Încercăm să aducem situația sub control. Nu știm unde sunt atacatorii", a spus el.

UPDATE 21:00 "În acest moment nu știm unde se află suspecții, stați în locuri sigure și evitați spațiile publice", transmite poliția din Munchen.

UPDATE 20:50 Potrivit ministrului bavarez de interne, Joachim Herrmann, trei persoane au fost ucise în atacul de la Munchen.

UPDATE 20.45 Ziarul Muncher Abendzeitung şi televiziunea germană NTV avansează un bilanţ de până la 15 morţi şi respectiv zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din Munchen, care potrivit poliţiei locale ar fi fost comis de mai mulţi indivizi, relatează Reuters.

Conform ziarului Muncher Abendzeitung, zeci de ambulanţe ar fi ajuns la faţa locului.

Poliţia din Munchen a anunţat pe contul său de Twitter că are "în acest moment o intervenţie poliţienească importantă într-un centru comercial", cerând populaţiei să nu se deplaseze "în zonă".

Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial şi a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcţia unei staţii de metro.

Între timp, autoritatea de transport din Munchen anunţă că a oprit circulaţia mai multor trenuri, tramvaie şi autobuze după atacul armat. De asemenea, relatează Reuters citând NTV, forţele speciale au ajuns la complexul comercial în care a avut loc atacul şi unde operaţiunea de evacuare continuă.

Mai multe echipe de intervenţie ale poliţiei germane ar fi în căutarea atacatorului, scrie ziarul Bild, care citează martori oculari

UPDATE 20:40 Focuri de armă au fost semnalate, vineri după-amiază, într-o altă zonă din Munchen, într-o staţie de metrou, în cursul operaţiunii poliţiei de eliminare a autorului atacului din centrul comercial, afirmă surse citate de revista Focus.  Conform surselor citate, noul incident armat a avut loc în staţia de metrou Stachus şi în Piaţa cu acelaşi nume. Poliţia germană îl caută activ pe autorul atacului armat comis într-un centru comercial din Munchen.

 

UPDATE 20:34 Poliţia estimează că ar putea fi vorba de mai mulţi atacatori, scrie Le Figaro. „Credem că a fost provocat un carnagiu", a spus purtătorul de cuvânt al forţelor de ordine. Motivele atacului rămân încă necunoscute, nicio arestare nefiind făcută până în acest moment.

 

 

UPDATE 20.30 Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, are în atenţie incidentul produs în cursul acestei zile într-un centru comercial din Munchen.  Oficiul consular român a întreprins în regim de urgenţă demersurile specifice pe lângă autorităţile competente locale, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii incidentului şi cetăţenia victimelor.

În prezent, Consulatul General al României la Munchen este în aşteptarea răspunsului din partea autorităţilor locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o va impune.

Pentru acordarea asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, sunt disponibile numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) şi telefonul de urgenţă al oficiului consular +49 1602087789.

 

UPDATE 20:15 Cel puţin 15 persoane ar fi fost ucise, informează Reuters, citând publicaţia Muencher Abendzeitung.

UPDATE 20:03 Metroul din Munchen a fost închis după ce martorii au declarat că atacatorul ar fi reuşit să scape din centrul comercial şi a intrat în cea mai apropiată staţie de metrou.

UPDATE 20:00. Într-un mesaj pe Twitter, Poliţia germană confirmă că desfăşoară o operaţiune de amploare şi le recomandă cetăţenilor să evite zona Olimpiapark.

UPDATE 19:57. Bild, care citează AFP, scrie că o persoană a muri şi 10 sunt rănite.

UPDATE 19:51. Presa gemană citează surse din poliţie care spun că atacatorul - sau că un atacator - ar fi fost împuşcat de forţele de ordine.

Conform Suddeutsche Zeitung, surse din poliţie ar fi confirmat pentru cotidianul din munchen că în centrul comercial sunt mai mulţi oameni morţi şi răniţi. Informaţiile venite de la martori confirma faptul că ar fi vorba despre un singur atacator, însă nu este clar dacă este un bărbat sau o femeie.

----

Focuri de armă s-au auzit în cel mai mare centru comercial din Munchen, vineri seară. Centrul comercial a fost evacuat de urgență.

Mai multe echipaje de Poliție au fost mobilizate la fața locului.

Conform unor informații neconfirmate încă, 15 oameni au fost uciși și mulți alții răniți, deși încă nu este clar ce se întâmplă acolo.

Pe materialele video realizate de martori se vede cum oamenii din centrul comercial fug din zonă.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ