Teste gratuite pentru depistarea astmului în 150 de spitale din ţară

| 08 mai, 2013

Societatea Română de Pneumologie organizează testări gratuite pentru depistarea astmului, în cadrul campaniei "Astmul poate fi controlat!", care se va desfăşura din data de 12 mai până la sfârşitul acestui an.

150 de spitale şi policlinici de specialitate din 40 de judeţe ale ţării vor sproijini această campanie de depistare a astmului. Lista completă a unităţilor participante este disponibilă pe www.invingeastmul.ro. Testările se fac pe baza unei programări telefonice prealabile.

'Testul se numeste spirometrie, nu doare şi nu necesită efort. Durează 5 minute, iar rezultatul se dă pe loc' a spus prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, potrivit Agerpress.

Ziua Mondială a Astmului, marcată anul acesta pe 7 mai, se organizează anual în întreaga lume, în scopul creşterii nivelului de control asupra astmului.

În 2012, timp de patru luni, Societatea Română de Pneumologie a desfăşurat în 80 de centre 'Programul Naţional de Educaţie şi Evaluare în Astm Bronşic şi Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică'.

Au fost testaţi 37.036 pacienţi, dintre care 55% au fost deja diagnosticaţi cu o boală pulmonară sau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare.

Dintre aceşti pacienţi cu probleme şi risc crescut de boli pulmonare, 46% au fost diagnosticaţi cu astm bronşic si 54% cu BPOC. 
Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni.

Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroşate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurul acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ