Tîlvăr: România reiterează angajamentul pentru sprijinul privind independenţa, suveranitatea şi integritatea ale Ucrainei

| 13 apr, 20:27

România reiterează angajamentul pentru sprijinul privind independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, dar şi pentru solidaritatea cu poporul ucrainean, în aceste momente dramatice, a declarat, joi, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, menţionând sprijinul ţării noastre pentru "conectarea ireversibilă a Ucrainei şi Republicii Moldova la spaţiul european".

 

"Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat că Rusia este cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii euroatlantice, europene şi regionale. Ne confruntăm, desigur, în vecinătatea noastră, cu invazie brutală, care a generat pierderea a numeroase vieţi omeneşti şi care generează în continuare instabilitate şi insecuritate în regiune, dar şi dincolo de ea. În toată această ecuaţie se relevă desigur importanţa strategică a regiunii Mării Negre, pe care ţara noastră a subliniat-o constant în cadrul bilateral şi multilateral încă din anul 2014, după anexarea ilegală a Crimeei", a afirmat Tîlvăr, după Trilaterala România - Ucraina - Republica Moldova, axată pe teme de securitate, care a avut loc la Bucureşti.
"Acest format trilateral este o consecinţă firească a nevoii de consolidare a cooperării dintre ţările noastre, având în vedere evoluţiile situaţiei de securitate din regiune. Mediul actual de securitate regională este extrem de dinamic, având consecinţe directe sau indirecte asupra statelor noastre. Pe acest fond, la nivel bilateral, dar şi trilateral, am discutat despre situaţia de securitate şi militară din Ucraina, precum şi despre evoluţiile din regiunea Mării Negre", a spus Tîlvăr.
Ministrul român al Apărării a menţionat că în discuţii s-a pus accentul pe măsurile pentru creşterea rezilienţei şi consolidarea capacităţilor de apărare.
"Am reiterat angajamentul nostru pentru sprijinul privind independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar şi pentru solidaritatea cu poporul ucrainean în aceste momente dramatice", a adăugat oficialul român.
El a arătat că s-a discutat şi despre proiectele NATO şi UE, adăugând că ţara noastră este "un contributor activ la instrumentele de parteneriat dedicate atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova".
"Am trecut în revistă stadiul acestora şi am convenit să menţinem acelaşi caracter constant al coordonării, în spiritul menţinerii eficienţei derulării proiectelor. În contextul ei, i-am asigurat pe omologii mei ucrainean şi moldovean de sprijinul nostru pentru conectarea ireversibilă a Ucrainei şi Republicii Moldova la spaţiul european", a subliniat ministrul Tîlvăr.
Oficialul român a menţionat deopotrivă că ţara noastră a sprijinit măsurile asociate facilităţii europene pentru pace de care beneficiază Ucraina şi Republica Moldova.
"Tema discuţiilor noastre este reflectată inclusiv în Declaraţia comună a miniştrilor Afacerilor Externe şi ai Apărării ai statelor noastre, pe care am semnat-o în încheierea reuniunii, reiterând astfel mesajele noastre puternice şi constante privind condamnarea războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, cu impact brutal în Ucraina, dar şi la nivelul utilizării instrumentelor hibride în Republica Moldova", a precizat ministrul român al Apărării.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ