Timmermans, la fel de critic și după discuția cu Toader și Dăncilă: Lucrurile merg înapoi în România

| 03 oct, 11:06

Frans Timmermans, al doilea om din Comisia Europeană, a rămas la fel de intransigent cu privire la derapajele României în materie de justiție și după întâlnirea de marți seara cu Viorica Dăncilă și Tudorel Toader. Independența justiției ar putea fi afectată și lupta anticorupție frânată în urma acestor reforme, a declarat Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor primite în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei.

"Ultima dată am discutat statul de drept în februarie. Suntem cu toţii conştienţi că iniţiativele autorităţilor române, refomele legilor justiţiei şi codurile penale au adus multe îngrijorări în UE. Foarte multe ar putea submina justiţia. Acestea sunt îngrijorări pe care Comisia le împărtăşeşte. CE are o abordare clinică şi nepărtinitoare. În ceea ce priveşte legile justiţiei, cele trei legi definesc organizarea judiciară, a CSM şi statutul magistraţilor. Aceste legi au fost contestate de mai multe ori la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport, dar şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia a fost extrem de critic la adresa modificărilor. Ştiu că PE va fi extrem de atent la aviz. Însă Parlamentul României nu a dat semn că răspunde la acest avize si semnale", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că marţi, înainte de dezbaterile de miercuri de la Strasbourg privind România, a discutat cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene despre protocoalele dintre SRI şi instituţii din Justiţia din România. Toader a precizat că discuţia a fost una „bună spre foarte bine" şi că speră ca abordarea publică de miercuri să nu difere de cea din cadru discuţiei de marţi cu reprezentanţii României.

„Să nu ne surprindă dacă prim-vicepreşedintele, în discursul pe care-l va avea mâine, va exprima semne de întrebare cu privire la funcţionalitatea, natura şi rolul pe care aceste protocoale l-au avut în activitatea de înfăptuire a justiţiei" a spus Tudorel Toader.

Parlamentul European, în plenul reunit la Strasbourg, dezbate miercuri situația din România privind respectarea statului de drept, ședință la care a fost invitată și premierul Viorica Dăncilă.

Tag-uri: Frans Timmermans
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ