Toader, nemulţumit că procurorul general a susţinut-o pe Kovesi şi a mers la ambasada SUA

| 02 aug, 08:50

Ministrul Justiţiei a sugerat că îşi va spori autoritatea asupra procurorului general şi a exprimat nemulţumiri referitor la anumite acţiuni ale lui Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară că îi va chema pe procurorul general Augustin Lazăr şi procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, pentru a-i întreba despre întâlnirea cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm. “Voi încerca să am o discuţie cu dânşii (Augustin Lazăr şi Anca Jurma, n.r.) cât de curând, să îi invit la Ministerul Justiţiei, să întreb cât de normal este ca un procuror-şef să se ducă la o ambasadă că l-a chemat nu ştiu care ambasador, l-a invitat, mă rog, să-l felicite pentru faptul că a fost soare astăzi şi n-a plouat (...) Procurorul colaborează pe linie orizontală cu structurile aferente dintr-un stat: cu procurorii din America, din Franţa. Ambasadorii colaborează şi se coordonează cu ministrul de Externe, nu cu procurorii. Îi voi întreba: ‘aveţi reprezentativitatea aceasta a relaţiilor externe?’, Categoric că nu o au”, a spus Tudorel Toader la Antena 3.

Afirmaţia lui Tudorel Toader vine după ce în presă a apărut informaţia că, pe data de 17 iulie, procurorul-şef al DNA, Anca Jurma, s-ar fi deplasat la Ambasada SUA.

Ulterior, DNA a dat publicităţii un comunicat de presă, în care arăta că Anca Jurma s-a întâlnit pe 17 iulie cu ambasadorul Hans Klemm la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la iniţiativa misiunii diplomatice a SUA, în scopul prezentării noului ataşat FBI la Bucureşti, David Varner.
Întrebat dacă consideră că procurorul general este subordonat ministrului Justiţiei, Toader a spus “E greu de răspuns”. „Depinde foarte mult de cei doi subiecţi: cum înţelege unul să-şi exercite autoritatea, în limite constituţionale, cum înţelege celălalt să-şi desfăşoare activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei”.

Toader a dat exemple de activităţi în care Parchetul General a cerut opinia Ministerului Justiţiei în dezvoltarea şi desfăşurarea activităţii şi a precizat că ”anual, procurorii, cel general şi adjuncţii, prezintă un raport la Ministerul Justiţiei”.

”Trebuie să avem grijă ca această autoritate să fie exercitată într-o manieră discretă, dar într-o manieră funcţională, operaţională”, a mai spus ministrul. Întrebat dacă este operaţională şi funcţională autoritatea exercitată în prezent asupra procurorului general, Toader a răspuns: ”tinde să devină operaţională” şi a explicat de ce foloseşte termenul ”tinde”, făcând referire la divergenţe de opinie cu procurorul general, în special în chestiunea susţinerii fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit lui Toader, procurorul general Augustin Lazăr a avut un “parti-pris de susţinere a doamnei Kovesi”. Întrebat despre evaluarea procurorului general, Toader a răspuns: “Evaluarea este continuă”. Ministrul Justiţiei a refuzat să precizeze când vor exista nişte concluzii ale acestei evaluări. „Când tragem linie, atunci vedem”, a mai spus Toader.

Sursa: Agerpres

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ