Tokes, decorat de Băsescu și votat de partidul lui Băsescu în funcția de vicepreședinte al PE

| 14 aug, 2013

După ce în urmă cu câteva zile declaraţiile lui Vona Gabor au fost puse la zid, prin condamnarea unanimă a retoricii iredentiste, se cuvine o analiză la rece a modului în care a reacţionat Traian Băsescu, în condiţiile în care şeful statului şi-a asumat un mesaj de forţă în relaţia cu clasa politică de la Budapesta.

Din start, atitudinea preşedintelui stă sub nota inconsecvenței. Cum poți avea un discurs de forță în Ardeal când toată lumea știe că l-ai cauţionat ani de-a rândul pe cel mai iredentist politician maghiar din România, Laszlo Tokes? În fapt, este vorba despre o schimbare de registru a preşedintelui Băsescu care trece peste concesiile din trecut faţă de radicalizarea discursului etnic maghiar pentru a se erija într-un mare apărător al românismului.

Este însă un joc politic ieftin care nu mai convinge pe nimeni. Fiindcă în încercarea de a bătători cărarea noului vehicul prezidenţial – am numit aici Partidul Mişcarea pentru Udrea – şeful statului pare dispus să îşi reevalueze mai vechile „principii” politice. După ce ani la rând Traian Băsescu a pus surdină radicalismului provenit atât din interiorul graniţelor, cât şi puseelor naţionalist-extremiste venite dinspre Budapesta, actualul discurs de forţă al lui Traian Băsescu nu mai are niciun fel de credibilitate. În locul schimbării bruşte de macaz, Traian Băsescu ar fi trebuit să-şi asume un minim gest de onoare şi să-şi exprime regretul pentru că, alături de PDL, au tolerat comportamente anti-naționale de la politicieni precum Laszlo Tokes.

Este vorba de acelaşi Laszlo Tokes care a devenit vicepreşedinte al Parlamentului European cu voturile europarlamentarilor PDL. Acelaşi Tokes aliat cu PDL în Partidul Popular European. Şi acelaşi Laszlo Tokes care a fost decorat în 2009 de preşedintele Băsescu cu Steaua României în grad de Cavaler.

Brusc, Traian Băsescu şi-a luat mâna de pe pastorul reformat radical care trece prin etapa unei reevaluări a preşedintelui, demers în urma căruia nu este exclus ca şeful statului să ajungă la concluzia cu Laszlo Tokes nu mai merită cetăţenia română. Fariseismul repoziţionării domnului Băsescu nu mai trebuie dovedit. În peisajul schimbărilor de poziţie şi al tranziţiei de la o nuanţă la alta, însuşi cameleonul ar fi invidios pe şeful statului.

Ca de fiecare dată, Traian Băsescu găseşte teren fertil pentru a-şi pune în evidenţă mesajele conflictuale. Este profilul pe care şi l-a consacrat în spaţiul public şi maniera în care a reuşit să îşi consolideze capitalul politic. Traian Băsescu trăieşte la Cotroceni ultimele luni ale unui mandat ca preşedinte al României în care i-a umilit deopotrivă pe români, pe adversari, dar şi pe aliaţi.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 aug, 2013
lute
Nuto tata ,tu ai ce ai cu Traienica .Faci ce faci si gasesti tu ceva ,si te agati ca ciulinul de coada catelei .Pai de Base te legi tu "graunte de nisip"?Scrie si tu de Cioaba,de Jiji,etc.,astea sunt de tine
15 aug, 2013
ramona
The Guardian ;Ponta printre dictatorii Europei de Est alaturi de Orban si Putin vezi EVZ.
15 aug, 2013
Igor Ursenco
Basescu
Info complementar la tema:
http://vox.publika.md/politica/miscarea-populara-traian-basescu-frontul-popular-vladimir-putin-504173.html
14 aug, 2013
Realist
Ba da voi ce obietivi sunteti????
Deci dezgropati ce a fost facut in 2009... Si acum... dupa matale nu mai trebuia sa spuna nimic ... despre ultimile evenimente? Ptr ca este "Este însă un joc politic ieftin care nu mai convinge pe nimeni..." Aha!! Adica ? Pur si simplu trebuia sa taca... ptr matale? Ba voi aici la Obietiv.. cum spuneti ca sunteti... obiectivi cand vad ca nu faceti absolut nimic Obiectiv! Vai de jurnalismul vostru de ... (voi fi politicos) periferie!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ