Tokes: Retragerea Ordinului Steaua României înseamnă desconsiderarea trecutului revoluţionar al Timişoarei

| 07 sep, 2013

Europarlamentarul Laszlo Tokes afirmă că eventuala retragere a distincţiei Ordinul naţional "Steaua României" ar echivala cu "desconsiderarea repetată a trecutului revoluţionar al Timişoarei".

"Înalta distincţie care mi-a fost acordată după douăzeci de ani a reprezentat recunoaşterea meritelor tuturor eroilor şi disidenţilor de la Timişoara. De vreme ce Timişoarei "i-a fost furată revoluţia", Ordinul naţional "Steaua României", ce mi-a fost conferit în anul 2009, i-a făcut dreptate într-o anumită măsură şi "oraşului-martir". În cazul în care mi se va retrage această distincţie, gestul ar echivala cu desconsiderarea repetată a trecutului revoluţionar al Timişoarei. Mai mult, ar constitui o nouă dovadă a restaurării relaţiilor şi organizării de tip comunist ce are loc în prezent", a declarat europarlamentarul, la Arad, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a protestului bisericesc împotriva demolării satelor, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Tokes cataloghează demersul de a îi fi luată distincţia "Steaua României" drept "o tentativă de a oferi un exemplu negativ", motivată parţial de interese politice şi parţial de dorinţa "de a descuraja şi a învăţa minte" comunitatea maghiară.

"Cauza şi explicaţia evidentă pentru retragerea distincţiei "Steaua României" o constituie propunerea pe care am făcut-o în ziua de 27 iulie 2013, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tuşnad, prin care pe baza exemplului austriaco-italian am lansat ideea ca Ungaria să-şi asume rolul de stat-garant în privinţa comunităţii naţionale maghiare din România - sau Transilvania - cu scopul de a asigura drepturile acesteia. Amintirea acestui model european consacrat, ce garantează autonomia comunităţii de austrieci care trăieşte în provincia italiană numită Tirolul de Sud, i-a iritat în mod neaşteptat şi într-o măsură inexplicabil de mare pe liderii politici români", mai susţine Tokes.

Pe 19 septembrie, are loc Adunarea Generală a Ordinului Naţional "Steaua României" în cadrul căreia se va alege componenţa Consiliului de Onoare, cel care va decide eventuala retragere a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes. Întrunirea Adunării Generale are loc după ce mai mulţi membri ai Ordinului au solicitat retragerea decoraţiei lui Tokes. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că aşteaptă decizia Consiliului de Onoare, pentru a putea emite apoi decretul de retragere, dacă acest lucru va fi cerut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 sep, 2013
Ella
suferinte
Ungurii au fost cei care au provocat suferinte si moarte romanilor di Ardeal in 1940 cind au ocupat Ardealul si nu au respectat nici un drept al romanilor . Romanii din Ardeal au trebuit sa se refugieze ca nu li se mai asigura securitatea in Ardeal . Era sate intregi numai de romani dar trebuia sa invete la scoala numai in limba machiara de la clasa 1 . Nu universitati etc ? Si Laslo securistul vrea sa aduca in Ardeal acele vremuri . Ele nu s-au uitat ca au fost prea singeroase . Sa-ti fie rusine securistule !
08 sep, 2013
pb80tm
esti un securist
la ce iti trebuie tie steaua Romaniei sa iti dea ungaria cate stele vrea. ce ai tu cu spiritul Timisoarei? daca ar fi stiut timisoreni de atunci ce javra esti nu iesea nimeni. esti un provocator ordinar.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ