Torţionarul Ion Ficior faţă în faţă cu una dintre victimele sale: Câţi oameni sunt aruncaţi în Dunăre?

| 28 apr, 18:25

Ion Ficior, fostul comandant al coloniei de muncă Periprava, al doilea torţionar trimis în judecată pentru infracţiuni împotriva umanităţii, s-a prezentat astăzi pentru prima dată în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti. Termenul procesului a fost, însă, amânat.

La intrare, Ion Ficior s-a întâlnit cu unul dintre deţinuţii pe care i-a torturat - Mokar Ianos, condamnat la patru ani de închisoare pentru că ar fi încercat să treacă frontiera în mod fraudulos. Cu acest prilej, fostul deţinut i-a amintit fostului temnicer meteodele de tortură pe care le folosea împotriva deţinuţilor.

"Să trăiţi! Uite că nu m-aţi trimis în plic acasă, că trăiesc, dom' Fecioru. Cât m-aţi bătut cu paru`... Uite, mi-a şi rupt umărul. La Luciu Giurgeni, când ai venit de la Codrin, cum băteaţi cu parul, dom' Fecioru? Când v-a dat de la Grindu...", l-a acuzat Mokar Ianos, potrivit imaginilor transmise de Digi 24.

"Nu-i adevărat! ", a fost replica imediată a lui Ion Ficior. "Nu ţi-e ruşine, om bătrân? Câţi oameni sunt în Dunăre, aruncaţi?", a continuat Mokar Ianos.

"Nu facem circ aici", a spus imediat fostul comandant al coloniei de muncă Periprava . "Circ? Neruşinatule ce eşti!", a adăugat Mokar Ianos.


Mokar îşi aminteşte despre mâncarea proastă şi puţină, pedepsele pe care le primeau „din orice”. Deţinuţii erau alergaţi cu calul şi bătuţi cu parul de către col. r. Ficior şi maiorul Moromete.

Locotenentul major Ficior Ioan era cel care aplica sancţiunile cu bătaia deţinuţilor politici, fiind cel care aplica personal loviturile deţinuţilor, uneori crea o zonă cu sergenţi din penitenciar înarmaţi cu bâte, el stătea în mijloc, şi bătea câte un deţinut politic acesta neavând unde să fugă, în cazul în care acesta încerca să scape era lovit de cordonul de sergenţi format în jurul lui. Tot Ficior era cel care aplica sancţiunile pentru nerespectarea normei de muncă.

„Arăt că am văzut cu proprii mei ochi cum erau strânse cadavrele celor care mureau zilnic, aproximativ 5-6 deţinuţi politici, în special cei distrofici şi inapţi, în faţa corpului de gardă unde fiecare cadavru era înfăşurat într-o rogojină de stuf de aproximativ 2 metri fiind legat cu sârmă la cap şi la picioare, cadavrul era străpuns cu o bară metalică pentru a se asigura că este mort, după care li se prindea o greutate de beton şi erau aruncaţi în Dunăre fiind căraţi cu căruţa cu care erau cărate resturile din WC-urile coloniei. În genereal erau aruncaţi în Dunăre pentru a nu fi scoase la suprafaţă cadavrele, aşa cum s-a întâmplat în cazul defrişării prunilor", este mărturia lui Mokar Ianos în rechizitoriul dosarului lui Ficior Ioan.

În august 2014, Parchetul General l-a trimis în judecată pe torţionarul Ioan Ficior pentru infracţiunea de crime împotriva umanităţii. Procuroriii au constatat prin rechizitoriu că Ficior, comandant al lagărului de muncă silnică de la Periprava, este responsabil pentru moartea a 103 deţinuţi.

Gândul l-a găsit pe Ioan Ficior în 2013 după ce publicul a aflat de Alexandru Vişinescu. Torţionarul Ficior era preşedintele asociaţiei de locatari al unui bloc din zona Gării de Nord. Locuia într-un apartament de 4 camere, având o pensie de 5.100 de lei.

 

Citeşte şi: Mărturii din IADUL de la Periprava: Torţionarul ION FICIOR sărea cu calul peste trupurile deţinuţilor

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ