TRAFICANŢI de imigranţi sirieni şi irakieni, trimişi în judecată

| 09 sep, 17:46

Procurorii DIICOT au trimis în judecată 16 membrii ai unei reţele specializată în traficarea de migranţi de origine siriană şi irakiană, pe relaţia Turcia - Bulgaria - România, destinaţia fiind state din Spaţiul Schengen.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, au fost trimişi în judecată Ergin Mehmet, Ion Mocanu, Akdeniz Rasit, Dabanli Gokhan, Fide Arif, Ştefan Rusu, Gafar Ervin, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi, tentativa la trafic de migranţi şi constituire a unui grup infracţional organizat; Zeytun Mehmet Nuri, Korkmaz Ismail, Pak Tahir, Demirdogan Tuncay, Dogan Omer, Demir Tarik, Dokuzluoglu Ilhan, Salim Zilfo, pentru trafic de migranţi şi constituire a unui grup infracţional organizat şi Saracoglu Murat pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, trafic de migranţi, contrabandă calificată şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în perioada ianuarie - aprilie 2015, pe teritoriul României, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a efectuat transporturi clandestine de migranţi, cu precădere sirieni şi irakieni, având ca principal mod de operare introducerea ilegală a migranţilor, prin frontiera de sud a ţării, utilizând mijloace de transport persoane sau marfa, dar şi o ambarcaţiune de dimensiuni medii, cu care au realizat traversarea frontierei maritime a Marii Negre, iar ulterior scoaterea lor prin traversarea frontierei româno-ungare la bordul unor autotrenuri.

Procurorii susţin că gruparea avea o organizare extrem de complexă, acţionând concertat pe trei paliere.

Astfel, un prim palier era format din organizatorii turci care acţionau pe teritoriul Turciei şi Bulgariei, în scopul racolării şi coordonării transporturilor de migranţi pe ruta Turcia - Bulgaria - România - statele de destinaţie din Spaţiul Schengen, având rolul de lideri ai grupării.

Coordonatorii grupării se ocupau într-o primă fază de racolarea şi transportul transfugilor din Siria sau Irak către Turcia, formând grupuri consistente de migranţi atât la Istanbul, cât şi în Bulgaria, iar ulterior de traficarea acestora în state precum Austria, Germania, Franţa, Italia, Norvegia, Finlanda, Suedia.

Cel de-al doilea palier era constituit din organizatorii segmentului local al reţelei care acţiona pe teritoriul României, aparent sub forma unor celule distincte, dar care interacţionau între ele permanent sub coordonarea liderilor aflaţi pe teritoriul Turciei şi Bulgariei.

Aceştia aveau rolul de a prelua transfugii intraţi ilegal în România, de a le asigura cazarea temporară, iar ulterior îmbarcarea în mijloacele de transport trimise de către organizatorii turci ai reţelei.

Un ultim palier era format din transportatorii turci ai reţelei racolaţi de către organizatorii din Turcia şi Bulgaria şi trimişi în vederea preluării şi îmbarcării grupurilor de transfugi predate de membrii segmentului local al grupării.

Aceştia au intrat şi au menţinut permanent contactul cu membrii grupării aflaţi pe teritoriul României, din momentul plecării din Turcia, până în momentul ajungerii la destinaţie a transfugilor transportaţi în mod clandestin.

Anchetatorii au mai reţinut că, după ce migranţii intraţi în mod fraudulos din Siria şi Irak în Turcia ajungeau în Istanbul, în funcţie de destinaţia vizată, se stabilea preţul ce trebuia plătit pentru fiecare segment al drumului, transportatorii care urmau să asigure deplasarea clandestină a acestora până în ţările de tranzit, inclusiv România, iar ulterior traficanţii din Turcia, stabileau rutele urmate de transfugi, contactând în acest sens pe membrii palierului infracţional care acţionau în România.

Autotrenurile utilizate în scopul traficării migranţilor erau, în general, uzate din punct de vedere tehnic, marfa fiind folosită doar ca mijloc de disimulare a transfugilor, uneori actele de transport însoţitoare ale mărfii atestând date nereale.

Gruparea a obţinut profituri financiare substanţiale cu minim de investiţii în condiţii în care sumele percepute pentru traficarea unui singur migrant era de aproximativ 5.000 euro, iar conform probelor obţinute în cauză a rezultat faptul că, în perioada în perioada ianuarie - aprilie 2015, membrii reţelei au realizat traficarea unui număr de aproximativ 150 migranţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bucureşti.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ