TRAIAN BĂSESCU a rupt tăcerea după două săptămâni: Guvernul obstrucţionează votul românilor din străinătate

| 14 noi, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a ieşit pentru prima oară în campania electorală pentru turul doi în public şi a cerut românilor, indiferent unde sunt, să iasă la vot.

"Primul meu mesaj către români e să meargă la vot, indiferent unde s-ar afla, în ţară sau în străinatate. Ştiu foarte bine ceea ce ştiţi şi dumneavoastră, în România votul nu e obligatoriu, dar în acest moment se trece într-o altă etapă. Şi ar fi rău pentru viitorul ţării dacă românii, indiferent unde s-ar afla şi indiferent cât de greu le-ar fi, nu ar face efortul ca mâine să meargă la vot. O menţiune specială fac pentru cei 3,5 milioane de români din străinătate. Ei au mai avut o importanţă capitală în continuarea proceselor de modernizare a României în 2009. Ca om care a simţit solidaritatea românilor din străinătate, îi rog în mod special să meargă la vot", a declarat Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni.

Acesta a spus că va fi un efort suplimentar pentru românii din diaspora, dar că îi roagă să înţeleagă că e esenţial ca dumincă să se prezinte la vot.

"În ce priveşte campania electorală, pâna la urmă ea se finalizează teoretic azi, la ora 24, dar în fapt tot acest zbucium al spectrului politic, al oamenilor din partide, al cetăţenilor simpli din această perioadă de campanie se finalizează duminică, prin exercitarea dreptului suveran al românilor de a vota. Din acest punct de vedere, aş face observaţia asupra căreia aşez toată responsabiltatea preşedintelui, că a fost evident faptul că membrii Guvernului, Ministerul de Externe, încearcă să obstrucţioneze votul cetăţenilor români din străinatate", a declarat preşedintele.

Acesta a adăugat că are câteva elemente foarte clare care rezultă încercarea de obstrucţionare - "comunicatul de ieri al MAE al Germaniei, care a demontat afirmaiile lui Ponta că nu se pot înfiinţa secţii de votare în afara consulatelor şi ambasadelor". "Guvernul României a fost solicitat să ceară înfiinţarea de secţii, ministrul de Externe german utilizând exemplul oferirii de spaţii pentru alegerile din Turcia", a declarat Băsescu.

Preşedintele a spus că numirea lui Teodor Meleşcanu în fruntea Minsterului de Externe a fost deşartă. "Domnul Meleşcanu a continuat poziţia incorectă a predecesorului său, încercând să demonstreze ceea ce nu se poate demonstra, că nu pot organiza alte secţii de votare decât cele din primul tur. E o minciună, aveau atât interpretarea art. 54 de către BEC, ca şi ordonanţa de urgenţă prin care, constatând deficienţele de la primul tur, putea înfiinţa noi secţii de votare, suspendând anumite prevederi din legea de organizare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte, la fel cum au suspendat la transferul primarilor dintr-un partid în altul. Comisia de la Veneţia nu înterzice apariţia unor acte normative cu şase luni înainte de alegeri dacă aceste acte sunt în sprijinul participării la vot", a afirmat Băsescu.

Conform acestuia, Guvernul a oferit minciuni, fiind foarte clar că vrea să obstrucţioneze votul românilor din străinătate. "Sunt scrisori de la primari din Spania şi Italia care pun la dispoziţie spaţii pentru organizarea turului doi. E clar că Guvernul nu a vrut să-i lase pe români să-şi exercite în număr mare dreptul garantat de a vota. De aceea, îi chem pe români, pe românii din străinătate în mod deosebit, să nu se uite la distanţa, pentru că au aici copiii lor, părinţii lor şi se vor întoarce aici când România le va oferi condiţii de trai pe care să le accepte", a mai spus preşedintele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ