Traian Băsescu, deranjat de o candidatură a lui Mugur Isărescu la prezidențiale

| 21 oct, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a făcut vineri o nouă gafă, după ce a declarat, referitor la o posibilă candidatură a guvernatorului BNR Mugur Isărescu la alegerile prezidenţiale, că această idee este „o glumă”, arătându-se convins că Isărescu nu vrea să candideze pentru că „îl cunoaște bine”.

Declarația lui Traian Băsescu este neobișnuită mai ales pentru că nu intră în atribuțiile sale să fie purtătorul de cuvânt al lui Mugur Isărescu, iar din câte arată actele oficiale președintele nu este nici consilierul de imagine al guvernatorului BNR.

Analiza pe care Traian Băsescu a realizat-o despre șansele lui Isărescu în cursa prezidențială demonstrează o lipsă de tact și de loialitate față de o persoană care a arătat întotdeauna respect față de funcția de șef al statului.

Încercarea lui Băsescu de a impune eticheta de „simplu guvernator” și remarcile sale privind imposibilitatea schimbării acestui profil într-unul de președinte de țară sunt cel puțin ipocrite, ținând cont că el a candidat la președinție după ce a fost primar al Municipiului București.

De altfel, Băsescu a reamintit în cadrul interviului de acea perioadă, numindu-l în acest context pe Mugur Isărescu „un adversar facil” pentru alți candidați, cum a fost Mircea Geoană la alegerile pentru primăria Capitalei.

Prin toate criticile sale, iritarea lui Băsescu demonstrează astfel că reprezentantul Băncii Naționale ar fi în realitate candidat-problemă pentru planurile sale de a promova Partidul Mișcarea Populară și de a pune mâna din nou pe PDL, un personaj care nu i-ar conveni pentru că nu-l poate controla și se simte în inferioritate față de acesta.

De altfel, sondajele arată că guvernatorul BNR este plasat în topul încrederii cetățenilor cu mult deasupra președintelui Traian Băsescu. Cel mai recent studiu CSOP, care poate fi consultat și pe Obiectiv.info, arată că Mugur Isărescu are un procent foarte bun, de 27%, plasându-se în urma premierului Victor Ponta, care conduce detașat în toate sondajele recente privind încrederea populației.

Totodată, în replică la cele spuse de Băsescu, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că guvernatorul BNR ar fi un candidat cu foarte multe şanse la Preşedinţie şi a apreciat ca este nefiresc ca preşedintele Traian Băsescu să se pronunţe într-un fel sau altul asupra acestui subiect. Cel mai bine este ca Mugur Isăresc să-și exprime singur punctul de vedere, pentru că își cunoaște cel mai bune punctele forte și ar fi un președinte potrivit.

Este un fapt binecunoscut că Președintele își caută un urmaș cu fire de control deja instalate. Traian Băsescu a privit, pe rând, la mai mulți politicieni „cu potențial”, cum ar fi Mihai Răzvan Ungureanu și Cătălin Predoiu. Din păcate pentru aceștia, standardele prezidențiale impuse de Traian Băsescu în materie de obediență sunt mult prea rigide pentru personalitățile lor. Astfel, cei doi au devenit ținte pe teren deschis.

Mai întâi Traian Băsescu l-a lăsat din brațe pe Mihai Răzvan Ungureanu în primăvara anului 2012, când Guvernul acestuia a fost trântit în parlament. După acel eveniment președintele l-a uitat complet pe discipolul său, lăsându-l să se zbată în semi-anonimat și atacându-l atunci când s-a ivit ocazia.

Apoi a venit rândul lui Cătălin Predoiu, care va fi cel mai probabil candidatul PDL pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. În cazula acestuia Traian Băsescu a spus că l-a deranjat îndrăzneala de a-i da lecții publice, arătând că Predoiu a venit la el în birou pentru a se ruga să rămână ministru în Cabinetul condus de Victor Ponta. Episodul a fost confirmat și de actualul premier, care totuși nu a dorit să intre în mai multe detalii.

După ce atâția potențiali candidați la prezidențiale au fost scăpați din brațe de președintele Traian Băsescu, singurele variante viabile pentru actualul președinte de a încerca să-și plaseze oameni controlabili la Cotroceni rămân Emil Boc și Elena Udrea.

Mai exact, doar Elena Udrea, ținând cont că Emil Boc este compromis iremediabil de perioada pe care a petrecut-o la guvernare, fiind reținut în mentalul colectiv ca principalul responsabil pentru tăierile de pensii și salarii și pentru creșterea TVA din perioada crizei economice.

Așadar, Elena Udrea va fi cel mai probabil prezidențiabila lui Traian Băsescu, persoana pentru care președintele demolează toate relațiile și înțelegerile, toate loialitățile și orice urmă de respect pentru alte personalități publice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 oct, 2013
El Condor
surprize... surprize...
Nu ar fi numai udrea si boc, ci si un reprezentant al generatiei " tinere", care demonstreaza nivelul de cultura al romanilor : EBA : IEEEEEE ... !!!
21 oct, 2013
angela elena
candidati prezidentiale
cred ca cea mai buna alegere este mugur isarescu noi cei de afara il vedem ca o persoana corecta si sintem convinsi ca ne ar reprezenta tara cu multa demnitate

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ