Crin Antonescu îşi bate joc de votanţii USL

| 13 noi, 2013

După ce, luni seară, Traian Băsescu a ieşit la TV încercând, pentru a nu ştiu câta oară, să bage strâmbe între liderii principalelor partide din USL, ne puteam aştepta la o avalanşă de reacţii publice, dar ceea ce nimeni nu putea să ghicească a fost răspunsul dat de Crin Antonescu.

De această dată, cucul de la Cotroceni şi-a schimbat muzica, dar nu şi scopul, poate cea mai surprizătoare declaraţie a lui Traian Băsescu fiind aceea că “PSD singur nu poate da preşedinte, iar dacă se rup (partidele din USL - n.r.), PNL are o şansă în plus ca să dea preşedinte, pentru că, cu Crin Antonescu în turul doi, şi celelalte candidaturi de dreapta se vor strânge în spatele lui”. Ca gluma să fie completă, şeful statului s-a oferit să-l consilieze pe Antonescu despre cum să facă această mare alianţă a dreptei, pentru că, în viziunea preşedintelui, socialiştii nu trebuie să ajungă la putere niciodată. Ce mai contează, în acest demers prezidenţial, că Antonescu nu este privit cu ochi buni de celelalte forţe politice de dreapta şi, mai recent, nici de un număr din ce în ce mai semnificativ din propriii săi oameni de partid? În schimb, pentru Băsescu, este important să mai încerci să creezi o neînţelegere în USL, că poate-poate s-o rupe alianţa.

Dincolo de ce răspunsuri ar fi putut să dea Crin Antonescu sau Victor Ponta, reevaluarea pe care şeful statului i-o face liderului liberal îi pune în mare dificultate pe cei care încă îl mai sprijină pe liderul de la Cotroceni. După mai bine de un an în care Crin a fost considerat autorul loviturii de stat din vara lui 2012, susţinătorii lui Traian Băsescu s-ar găsi într-o dilemă existenţială legată de cum să-l sprijine pe Antonescu. Dacă au învăţat bine de la Maestru, atunci ne putem aştepta la ceva de genul a fost sau n-a fost lovitură de stat anul trecut.

Dacă de la Traian Băsescu ne puteam aştepta să îşi bată joc în halul acesta de majoritatea românilor, atunci răspunsul lui Antonescu este de natură să ne lase pe toţi cu gurile deschise. Liderul liberalilor a ţinut să precizeze despre declaraţia lui Băsescu următoarele: "Aici cred că e o analiză corectă. PSD singur în alegerile prezidenţiale are o problemă, s-a dovedit istoric. Dar nu e cazul".

Da, deşi e greu de crezut, Crin Antonescu îi dă dreptate lui Traian Băsescu, aparent uitând că, spre deosebire de PSD, PNL-ul chiar nu a câştigat vreodată nişte alegeri prezidenţiale singur. Dar ce mai contează nişte detalii nesemnificative când doreşti să pari mai puternic decât eşti în realitate.

De asemenea, Crin Antonescu uită că printr-o astfel de declaraţie cel mai mic rău pe care şi-l poate face este să atragă câteva antipatii noi în PSD. Pe de altă parte, riscul cel mai mare este de altă natură, Antonescu nefăcând altceva decât să îşi bată joc de toţi votanţii USL. Una este să-ţi critici partenerii de alianţă, deşi Crin a dat în acest sens dovadă de lipsă de fair-play, dar este cu totul altceva să îi dai dreptate politicianului împotriva căruia v-aţi aliat iniţial. Dacă liderul liberal ar fi jumătate din omul politic care se consideră că este, atunci i-ar fi răspuns lui Băsescu cu o ironie prin care trebuia să accentueze că niciodată nu va cere sprijinul preşedintelui.

În schimb, Crin Antonescu a căzut în plasa întinsă de Traian Băsescu. Preşedintele utilizează o strategie standard, de tipul divide şi stăpâneşte şi, probabil, a sărit în sus de bucurie când a auzit răspunsul lui Antonescu. Prin validarea scenariului propus de Traian Băsescu, Crin Antonescu arată cât de iresponsabil este în realitate, o ultimă probă a modului în care încearcă, din răsputeri, să ajungă la Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 noi, 2013
cantautor
o "comedie" de analiza politica..
am crezut initial ca era scrisa de Bran...era explicabil
Dar nici cu Pop nu mi-e rusine...
cel mai mult mi-a placut exprimarea ""a sarit in sus de bucurie"...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ