Traian Băsescu, despre negocierile din Bugaria: Preşedintele Klaus Iohannis este penibil

| 17 iun, 09:55

Traian Băsescu a criticat dur prestaţia preşedintelui Klaus Iohannis în Bulgaria. Traian Băsescu afirmă că este inadmisibil ca preşedintele ţării să plece într-o vizită externă cu un mandat anunţat şi să se întoarcă cu un rezultat contrar. Ministrul de Externe, al Apărării şi şeful SIE ar trebui să-şi dea demisia pentru acest eşec, mai spune fostul preşedinte.

Traian Băsescu a avut un comentariu acid după vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Bulgaria.

"Eşec jenant la Sofia

Preşedintele Iohannis, a plecat la Sofia având ca obiectiv să obţină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flota NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră.

Cum a fost posibil ca Preşedintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunţat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari ?

Cum au pregătit MAE, MApN, consilierii preşedintelui, obţinerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe Preşedinte?

Domnul Preşedinte Iohannis a fost victima unor incompetenţi şi a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilităţii în interiorul NATO, dar şi în interiorul UE.

Un Preşedinte nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înţelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida şi parafa înţelegerea. Altfel, Preşedintele este penibil.

În mod normal, la această oră, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, Directorului SIE Mihai Răzvan Ungureanu, şi consilierii de politică externă şi cel de securitate naţională nu trebuiau să mai fie în funcţii", a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Premierul bulgar Boiko Borisov (PPE) s-ar fi răstit miercuri la președintele român Klaus Iohannis în timpul întâlnirii dintre cei doi la Sofia, scrie cotidianul bulgar Blitz. Borisov s-a declarat împotriva proiectului României pentru formarea unei flote NATO în Marea Neagră. Potrivit Blitz, Borisov ar fi ridicat de mai multe ori vocea în faţa lui Iohannis.

"Aceasta este o încercare de a implica Bulgaria într-un conflict. Nimic nu impune trupe suplimentare care urmează să fie desfășurate în regiune. Nu am nevoie de război în Marea Neagră", i-ar fi spus premierul bulgar președintelui român.

Propunerea lui Iohannis ar fi susţinută însă de președintele bulgar, Rosen Plevneliev, mai scrie Blitz, conform flux24.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat joi că atât el, cât şi preşedintele Rosen Plevneliev se opun propunerii României de a crea o flotă comună a Mării Negre, care să contracareze influenţa rusă, relatează siteul bulgar Novinite.

Interesantă schimbarea de poziţie a președintelui Plevneliev, care a fost prezent alături de șeful executivului bulgar la această declaraţie.

"Vreau Marea Neagră pentru a vedea bărci cu pânze, iahturi, turisti, pace si iubire. Nu vreau fregate", a spus Borisov.

Premierul bulgar Boiko Borisov a spus la un briefing comun cu presedintele si ministrul Apararii Nikolai Nencev, ca "nu este acceptabil sa realizam aceasta flota in forma propusa de Romania - suntem impotriva ei".

Borisov a precizat că poziţia Bulgariei a fost exprimată miercuri la întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu președintele Plevneliev, cu șeful statului român, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Bulgaria.

La rândul său, președintele Plevneliev a afirmat că, în materie de apărare, Bulgaria se conformează documentelor strategice adoptate de guvern și de parlament.

'Nicio iniţiativă și niciun act al guvernului nu pot fi o improvizaţie: ele trebuie să se bazeze pe aceste documente [strategice]', a menţionat Plevneliev.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ