UPDATE Băsescu: Trebuie să informăm UE că lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni nu vor fi gata în decembrie

| 20 sep, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a spus, vineri, pe şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni, unde nu a găsit niciun muncitor, că lucrările nu pot fi gata în decembrie, ci poate în februarie, adăugând că cei de la UE ştiu ce se întâmplă pe acest şantier şi nu pot fi minţiţi că se termină în decembrie.

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, pe şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni, că termenul lunii decembrie nu va putea fi probabil respectat pentru interconectarea conductelor de gaze din România şi Republica Moldova. "Dacă în contractul constructorului e trecută luna februarie, trebuie să ţinem cont de acest termen şi poate va trebui să informăm Bruxelles-ul că nu vom putea da Moldovei acea jumătate de miliard de metri cubi de gaze", a spus Băsescu. "Poşi să faci spectacole de sunet şi lumină la Roşia Montană că-i între noi, bagi nişte mineri în galerie turistică şi-i scoţi. Dar aici nu e turism, e geopolitică şi se uită o Europă întreagă. Comisarul Oettinger ştia că în decembrie Moldova va primi gaze prin România", a mai atacat preşedintele Băsescu, făcând trimitere directă la vizita din august a lui Victor Ponta, când premierul a fost întâmpinat pe un şantier plin de ţevi şi utilaje, care ulterior au dispărut.

Potrivit anunţului Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului este aşteptat în jurul orei 9.45 la Horleşti, în judeţul Iaşi, în vizită la şantierul Gazoductului Iaşi - Ungheni.

Potrivit unui comunicat transmis, în 11 septembrie, de Preşedinţia Republicii Moldova, preşedintele Traian Băsescu şi omologul său moldovean, Nicolae Timofti, s-au înţeles "să facă demersuri în vederea accelerării la maximum a construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni şi a altor proiecte energetice moldo-române asupra cărora cei doi preşedinti şi Guvernele celor două tări au convenit anterior".

Premierul Victor Ponta declara, în 31 august că finalizarea gazoductului Iaşi - Ungheni va avea loc în luna decembrie, răspunzând unei întrebări legate de faptul că şantierul respectiv ar fi abandonat şi că a dispărut conducta adusă la inaugurare.

Astea sunt prostiile tipice, nu a dispărut nimic. Este licitaţie adjudecată de către una dintre cele mai bune firme, o firmă austriacă, au termen sfârşitul lui decembrie, până atunci. Eu înţeleg atacurile politice şi poveştile, eu vă spun că la sfârşitul lui decembrie veniţi cu mine să inaugurăm gazoductul", afirma Ponta.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, în 27 august, în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Prin gazoduct se urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, cu diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Întrebat de jurnalişti dacă această investiţie, inaugurată chiar de ziua independenţei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a răspuns că nu crede că autorităţile ruse se vor "supăra".

Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.

În contextul vizitei la Chişinău a omologului său român Victor Ponta, premierul R. Moldova a declarat că grupul rus Gazprom va fi în continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totuşi, "este firesc ca un stat să dorească diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetică a statului la nivel regional", a explicat Leancă. El a adăugat că "a fost începută construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni, dintre Republica Moldova şi România, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ